Върни се горе


 

Здравният министър откри нов 16-срезов скенер и зала за изписване на новородени бебета в лечебното заведение

 

„С извършените строително-ремонтни дейности в МБАЛ „Рахила Ангелова“-Перник и обновяването на апаратурата, съчетани с високия професионализъм на медицинския персонал, се осигурява качествено и модерно лечение на пациентите от региона.” Това каза министърът на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова при откриването на новия 16-срезов скенер в областната болница. Към апаратурата е изградена и ПАКС система за архивиране на образи, която позволява съхраняване на досиетата с изследванията на пациентите с оглед проследяването на развитието на заболяването.  Здравният министър откри и нова зала за изписване на новородени  и раздаде подаръци на трите изписани бебета. 

Високотехнологичната апаратура за образна диагностика на стойност 1 000 000 лв. е осигурана със средства, отпуснати от МЗ. След проведената обществена поръчка за закупуване на компютърния томограф са спестени 400 000 лв., които ще бъдат инвестирани за доставка на медицинска апаратура, включваща литотриптер за урология, два дихателни апарата за реанимация, ендоскопска апаратура за АГ отделение и пациентни монитори.

Здравният министър съобщи, че за 2013 г. МЗ е осигурило за болницата в Перник още 100 000 лв. за ремонт на Вътрешното отделение. На брифинг пред медиите Десислава Атанасова направи равносметка на постигнатото от МБАЛ „Рахила Ангелова” – Перник в периода 2009-2012 г. като подчерта, че благодарение на доброто сътрудничество между МЗ и лечебното заведение са ремонтирани и реконструирани  редица структури -   Хирургично отделение, Кръвната банка, Детското отделение, кабинет за компютърен томограф, зала „В” в Акушеро-гинекологично отделение, отделение по хемодиализа. Нови придобивки са и откритите зала за хемодиализа и нова гипсовъчна зала в отделението по травматология. През периода е закупено и голямо количество съвременна медицинска апаратура: офталмологична система в очно отделение; колони за централна реанимация; биопсичен инструмент за урология; дигитален рентгенов апарат; компютърен томограф; видеоколоноскоп. За  Вътрешно отделение са осигурени електронож, ехограф с доплер, респиратор, пациентни монитори, ехокардиограф.  На територията на болницата е изградена и нова автоматична телефонна централа.  Инвестициите са осигурени със собствени средства и с капиталови средства от Министерство на здравеопазването. „С умения, воля и упоритост ръководството на болницата създаде максимално добри и съвременни условия за лечение, съответстващи на равнището на добрата медицинска практика“, каза министър Десислава Атанасова и добави, че с модернизирането на болницата ще се гарантират най-добрите условия за профилактика, диагностика и лечение на пациентите.

Правейки своеобразен отчет за дейността си през изминалата почти една година от поемането на поста на здравен министър, Десислава Атанасова посочи като успешни стъпките в посока на премахването на лимита за лечението на деца, ускоряването на реализацията на европейските програми, стартиращият проект с европейско финансиране „Спри и се прегледай“ за своевременна диагностика и превенция на три локации на онкологични заболявания, проектът за обучение на работещите в спешна помощ ПУЛСС, както и осигуряването на по-широки възможности за специализации на млади лекари. Според здравния  министър в оставка приоритетно място до края на годината се пада на финализирането на проектите по Средносрочната рамкова инвестиционна програма с финансиране от 148 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие“, както и изпълнението на дейностите по проекта „Спри и се прегледай“.

Сподели в: