Върни се горе

    „Едно от най-добрите решения на правителството през тази година е премахването на лимита от 180 000 лв., до които „Фонд за лечение на деца“ можеше да финансира лечението на нуждаещите се малчугани. От м. май такова ограничение вече няма и стотици български деца получиха своя шанс за по-добър живот и това за нас е най-голямата награда и признание”. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова на Коледното празненство, което МЗ организира за децата, подпомогнати от Фонда през 2012 г. През тази година 715 деца са получили средства за осигуряване на тяхното лечението, което е почти два пъти повече в сравнение с 2011 г., когато те са били 374. Към момента няма деца, чиито молби за финансиране на лечението да чакат одобрение от ЦФЛД и в тази връзка здравният министър изрази висока оценка за работата на Фонда през годината. 
    Гост на Коледното празненство беше министър-председателят Бойко Борисов, под чийто патронаж беше детския празник. Той отправи поздравления към министър Десислава Атанасова за организирането на детското тържество със средства за протоколни разходи на министерството. Министър-председателят изрази висока оценка за работата на министър Атанасова и на директора на Фонда Павел Александров, благодарение на които през тази година е осигурено лечението на много повече деца. Подчертано беше, че в условията на тежка икономическа криза държавата осигурява много повече пари за здравеопазване. Така например през тази година държавата е осигурила 4 млн. лв. за лечение на рядкото заболяване мукополизахаридоза, както и други 15 млн. лв. за финансиране на ин-витро процедури. В резултат на успешната работа на Фонда за лечение на деца, за следващата година са предвидени 10 млн. лв., посочи министър-председателят Бойко Борисов. „Това са човешките неща, човешките съдби, това са дейности, за които си заслужава българинът да каже – и държавата е помогнала. Господ да ни помага децата да бъдат напълно излекувани, да се върнат усмивките и на техните родители, защото тяхната трудоспособност е важна за държавата, каза в заключение премиерът. След официалната част на тържеството той разговаря близо половин час с родители и деца, които му връчиха подаръци, в т.ч. и сурвачка.  
    Благодарността си за оказаната помощ от държавата изказаха и родители на подпомогнатите деца, както и представители на пациентски организации. Председателят на Конфедерация „Защита на здравето“ Владимир Томов връчи на министър Атанасова грамота за ролята на министерството са осигуряване на необходимите средства за лечението на децата с редки болести. 
    Всички деца, гости на Коледното тържество, получиха от Дядо Коледа и Снежанка подаръци, осигурени от фирми-дарители. В празничната програма участваха детските музикални формации „Мечо Пух“, „Смехоранчета“ и детският танцов състав при ОДЗ № 79 „Слънчице“,  а приказни Феи, Мечо Пух и Том и Джери организираха игри и забавления.  

Сподели в: