Върни се горе

    Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова откри обновената Централна стерилизационна на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали днес. Средствата за обновяване на болничната структура са осигурени от Министерство на здравеопазването и са на стойност 744 хил. лв. Извършен е ремонт на помещенията и е доставено ново оборудване – две нови стерилизационни машини, миялна машина и газов стерилизатор. 
     С реализирането на проекта се покриват напълно високите изисквания на стандарта за болничната хигиена и по този начин се осигурява цялостната защита на пациентите от инфекции. С постигането на стерилна среда болницата реализира и допълнителен икономически ефект поради намалената употреба на антибиотици, дезинфектанти и антибактериални средства. 
      Министър Атанасова приветства ръководството на болницата и работещите в нея медици по повод 80-годишния юбилей на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“, който се чества днес. „Този знаков момент полага началото на системата на здравеопазването в Източните Родопи, изконният български край, който преди 100 години стана част от нашата Родина“, каза здравният министър. Тя подчерта, че въпреки съществуващите трудности и предизвикателства, през всичките тези години работещите в болницата са доказали за пореден път желанието и амбицията си да надграждат постигнатото. Фокусът на тези усилия е насочен към създаване на максимално добри и съвременни условия за лечение, съответстващи на равнището на добрата медицинска практика. 
      Министър Атанасова съобщи и че предстои стартирането на проект по оперативна програма „Регионално развитие” за създаване на високотехнологичен сектор за ранна и точна онкологична диагностика на стойност 5.3 милиона лв. В резултат на това българските граждани в района на Кърджали ще имат реален достъп до високите технологии, навлизащи в световното здравеопазване. 
   По повод на юбилея на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ на тържественото събрание-концерт министър Атанасова връчи на лечебното заведение сребърен почетен знак на Министерство на здравеопазването. 
   Днес министър Десислава Атанасова посети и открития през м. юли т.г. Трансграничен изследователски център „Околна среда и здраве”, реализиран по съвместен българо-гръцки проект. Центърът извършва денонощен трансграничен контрол на околната среда и в реално време оценява възникващи рискове за човешкото здраве.  
   Утре, 27 октомври, в 11 часа министър Атанасова ще поднесе венец на паметника на Освободителите в Кърджали във връзка със 100-годишнината от освобождението на града по време на Балканската война.

Сподели в: