Върни се горе

    Нова донорска ситуация дава шанс за живот на четирима пациенти, нуждаещи се от трансплантация. Донорът е млад мъж от Пловдив, който на 23.07. е изпаднал в мозъчна смърт. На 24.07. родителите са дали съгласие органите да бъдат дарени. Експлантирани са сърцето, черният дроб и двата бъбрека. 
    Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова съобщи пред журналисти в Министерски съвет, че до този момент са извършени две трансплантации – на сърце и на черен дроб. Сърдечната трансплантация е извършена тази нощ в УМБАЛ „Св. Екатерина” от екипа на проф. д-р Генчо Начев. Реципиентът е 30-годишен мъж. По същото време в УБ „Лозенец” е извършена трансплантация на черен дроб от екипа на проф. д-р Любомир Спасов. Реципиент е 57- годишен мъж. 
    Двете операции са преминали успешно и в момента пациентите са в реанимация. 
    По-късно днес предстоят трансплантациите на двата бъбрека. Те  ще бъдат извършени в УМБАЛ „Александровска” от екипа на проф. д-р Петър Панчев. 
    Министерство на здравеопазването изразява дълбока благодарност към близките на донора за тяхното трудно, но високохуманно решение, благодарение на което могат да бъдат спасени четири човешки живота.

Сподели в: