Върни се горе

    Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова и заместник-кметът на столицата Тодор Чобанов днес посетиха 119-то училище и ОДЗ „Слънце” в столицата. Те се запознаха на място с изпълнението на    държавните здравни изисквания, на които всички училища и детски градини в страната трябва да отговарят за да може учебния процес в тях да протича при нормални условия. Проверките се извършват преди началото на учебната година от инспектори от РЗИ на територията на цялата страна.  
    118 са учебните заведения в цялата страна, които няма да приключат с ремонтите към началото на учебната година, заяви министър Атанасова. Тя допълни, че има случаи на съставени актове на директори на учебни заведения за неизпълнение на дадените предписания.  28 регионални здравни инспекции са проверили 2731 учебни заведения, като за 790 в края на учебната година са дадени предписания. Към 10 септември са извършени 753 проверки, като 512 от проверените училища са изпълнили всички предписания, а 123 се очаква да ги изпълнят до началото на учебната година. Най-честите предписания касаят ремонтни дейности на покривни конструкции, санитарни възли и други, каза министър Атанасова. Три училища в Пернишка област не са пригодни след земетресенията и там ремонтите ще продължат по-дълго време. 
    Няма бедствена ситуация или криза с осигуряването на кръв и кръвни продукти, коментира министър Атанасова. В рамките на няколко дни недостигът на кръв от групи А и 0  ще бъде преодолян и лечебните заведения ще разполагат с достатъчни количества кръвни продукти.  Тя заяви, че не се очаква отлагане на планови операции по тази причина. Възникналите затруднения са обичайни за месец август  поради значително по-малкият брой кръводарители по това време на годината. „Ситуацията не е бедствена или кризисна”, категорична  бе министър Атанасова. Служители на МЗ, изпълнителните агенции към него и РЗИ също се включват в кампанията като доброволни кръводарители.

Сподели в: