Върни се горе

Здравният министър откри изцяло обновените отделения по вътрешни и инфекциозни болести


    До края на годината Министерството на здравеопазването ще предостави около 200 хил. лв. на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров”-гр. Смолян. Средствата ще се използват за обновяване на отделенията по УНГ и по неврология. Това съобщи в Смолян министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, където откри две обновени отделения на болницата - вътрешно и инфекциозно. За извършване на основен ремонт и обзавеждането им са инвестирани над 376 хил. лв. - от тях 310 хил.лв. са средства за капиталови разходи от МЗ, а 66 138 лв. са средства на лечебното заведение. Министър Атанасова отбеляза, че болницата е в стабилно финансово състояние и благодарение на това успява да отделя средства за подобряване на здравната си инфраструктура. 
    Здравният министър съобщи, че след броени дни областната болница предстои да стартира най-големия си проект и инвестиция, реализирани някога на територията на региона. По Оперативна програма „Регионално развитие” лечебното заведение ще създаде мощна и модерна инфраструктура за борба с онкологичните заболявания. По проекта ще бъдат осигурени ядрено-магнитен резонанс, компютърен томограф, мамограф и др. авангардна апаратура на обща стойност 7.5 млн. лв., с които на пациентите се осигурява съвременна диагностика и лечение.  Предвидени са също и мащабни дейности за осигуряване на енергийна ефективност чрез подмяна на цялата външна дограма на сградата и други мерки.  
    „Благодарение на всички дейности по проекта, само след месеци, в средата на 2013 г., жителите на областта ще могат да разполагат с достъп до най-качествената медицинска помощ и това е нашата голяма цел.  Изградената ефективна, достъпна и рентабилна здравна инфраструктура ще обслужва здравните потребности и на жителите от съседните региони. В резултат на това хората ще имат реален достъп до високите технологии, навлизащи в световното здравеопазване и това неминуемо ще се отрази благотворно върху здравния статус на населението“, каза министър Атанасова. 
    На откриването на двете изцяло модернизирани отделения в болницата присъстваха председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, областният управител инж. Стефан Стайков и кметът на Смолян Николай Мелемов.

Сподели в: