Върни се горе


        Привличането на водещи чужди специалисти в България е изключително полезно и МЗ ще продължи активно да подкрепя тази практика. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в Националната кардиологична болница, където се срещна с гостуващия у нас германски медик проф. Герардус Бенинк – изтъкнат кардиохирург, директор на Детската кардиохирургия в Кьолн. Проф. Бенинк е у нас за извършване на четири операции на деца, две от които са близнаци,  както и един спешен случай на дете от Македония. 
        Има добро сътрудничество между болницата в Кьолн и лично с проф. Бенинк и Националната кардиологична болница. Това е част от идеята  на Министерство на здравеопазването утвърдени чужди  специалисти да бъдат привличани за лечение на пациенти в България. По този начин българските лекари имат възможност за обмяна на опит, а от друга страна - това е изгодно и за българската държава,  тъй като се спестяват значителни средства, каза министър Атанасова.
Проф. Герардиус Бенинк даде много висока оценка на колегите си в България като подчерта техния висок професионализъм. „Българските лекари си вършат чудесно работата и моето идване тук се налага само за някои много   сложни случаи, които и са предизвикателство за самия мен”, заяви той.
        „Политиката на МЗ за насърчаване контактите с водещи специалисти вече дава конкретни резултати и е практика в УМБАЛ „Св. Екатерина”, в Александровска болница, в „Пирогов” и други лечебни заведения”, каза министър Атанасова. Университетската болница във Варна „Св. Марина” има подписан договор с израелското министерство на здравеопазването и български лекари от морската ни столица специализират в една от водещите болници в Израел „Хадаса”. Неотдавна у нас бяха на посещение и израелски медицински специалисти. „Изключително се радвам, че нашите идеи се осъществяват и това дава резултат, който може да се види веднага - по-спокойни родители и здрави деца, каза още министър Десислава Атанасова.
            Министър Атанасова посети и отделения на Националната кардиологична болница, където се запозна със състоянието на две от децата, оперирани от проф. Бенинк и българските му колеги. Децата са в стабилно състояние след направените изключително сложни операции.  Днес в болницата се извършват още две операции на малки пациенти.

Сподели в: