Върни се горе

    Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова откри изцяло реновираното отделение по анестезия и интензивно лечение в МБАЛ – Свиленград. Впечатлена съм от това, което видях в свиленградската болница, заяви тя. Тук наистина има много добри условия и стройна организация на работа и за втора година болницата е на печалба, което се дължи на доброто й управление, подчерта министър Атанасова. Посещението й съвпадна с Международния ден на сестринството, който се отбелязва на 12 май. Тя поздрави специалистите по здравни грижи за всеотдайността им към пациентите и изрази задоволството си, че трудът им се оценява достойно от ръководството на лечебното заведение. Средната работна заплата на медицинските сестри в болницата е 900 лв.

Интензивното отделение функционира от миналата година, но преди броени дни то беше реновирано и обновено. В него са инвестирани 150 хил. лв., осигурени изцяло от бюджета на общинската болница. Закупена е нова апаратура – нов дихателен апарат /респиратор /, 6 монитора с възможност за 12 канална ЕКГ,  12 перфузора, инфузомат, апарат за ЕКГ, 6 подвижни легла с прегради за обезопасяване). Стаите са с климатици. В интензивното отделение работят 5 лекари със специалност анестезия и още един лекар, който през тази година ще придобие същата специалност. През 2011г. през отделението са преминали 203 пациента, извършени са 1396 анестезии. За една година през него са преминали около 300 пациенти, а използваемостта му е близо 42%.     

Болницата в Свиленград разполага със 120 легла, от които 110 легла за активно лечение и 10 легла за долекуване и продължително лечение. През 2011 г. в нея са  лекувани 7048 пациенти. Лечебното заведение  обслужва пациенти и от съседни общини. В него се приемат пациенти от Ивайловград, Любимец и Тополовград, където преди няколко години болниците бяха преструктурирани. През 2011 г. приетите за лечение от трите общини са били 1826 души, като 95% от тях са приети по спешност.

 

 

 

 

 

Сподели в: