Върни се горе

Младежи от Националния отбор по роботика представиха в МЗ SOS гривна за здравословното състояние на възрастни хора

     „Новите технологии променят с невероятна скорост живота на съвременното човечество и всички вие имате шанса да се включите в тази промяна. Вашата ангажираност като иноватори в областта на здравеопазването ни стимулира да ви подкрепим изцяло в реализацията на новия ви проект.” Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова пред младежите от Националния отбор по Роботика от НМГ-София, които презентираха идейния си проект за създаване на SOS гривна за възрастни. Срещата бе инициирана от Сдружение „Азбукари”, което си поставя за цел да стимулира изявата на творческите таланти на българските деца и младежи. 
    Идеята за мултифункционалната гривна предвижда отчитане през определено време стойностите на кръвното налягане и пулса и при  надвишаване на нормите ще изпраща сигнал до Спешна помощ, общопрактикуващия лекар или роднина на пациента. Това ще става въз основа на предварително зададените в нея параметри. Изобретението има и SOS бутон, който при двойно натискане подава сигнал за помощ до тел. 112. като GPS система ще локализира местоположението на пациента.   Младите изобретатели са предвидили и механизъм за проверка на достоверността на сигнала. Софтуерът предвижда данните за здравословното състояние на всеки притежател на гривна да се архивират в лично досие. Информацията ще бъде достъпна, както за самия пациент, така и за лекуващия лекар.  Младите изобретатели са категорични, че мултифункционалната гривна ще осигури постоянно наблюдение на пациентите и сигурност чрез бърз достъп до медицинско лице. Според авторския екип изобретението ще има положително социално и икономическо отражение тъй като ще намали смъртността от инфаркт и инсулт и ще спести средства за хоспитализации и лекарства. Проучванията на Националния отбор по роботика сочат, че гривната може лесно да се интегрира и в бъдещото електронно здравно досие. 
    Министър Десислава Атанасова пое ангажимент след създаването на прототипи SOS гривната за възрастни да бъде тествана пилотно в реално време в структурите на Спешната медицинска помощ. 
   „Вашето изобретение е в синхрон с приоритета на МЗ за въвеждане на електронното здравеопазване чрез започващата реализация на интегрирана информационна система и проекта с НЗОК за електронни рецепти, за електронно пациентско досие. Вярвам, че с общи усилия ще осигурим много по-добро качество на живот на българските граждани  с въвеждане на нови методи и технологии. В тази насока имате моята пълна подкрепа,” заяви министър Десислава Атанасова. 
    Като признание за иновативността им в сферата на здравеопазването, министър Атанасова връчи на младите изобретатели грамоти от името на МЗ.  

Сподели в: