Върни се горе

Всички пострадали, които бяха настанени в болници в Бургас, вече са отпътували от страната, трима души са в столични болници

          Бързата, професионална и адекватна реакция на всички медицински екипи ми дават основание да се гордея, чесъм министър на здравеопазването. Това каза министър Десислава Атанасова на извънреден брифинг в МЗ пресконференция по повод предприетите действия на медицинските екипи за спасяването на пострадалите граждани след взрива на летище-Бургас. Тя оцени като безупречна организацията на медицинските екипи и оказването на първа помощ. Високопрофесионални са били действията на лекарските екипи в областната болница в Бургас, в които се включиха пристигналите от София водещи специалисти- травматолози, хирурзи и анестезиолози от ВМА и „Пирогов”. Своевременно са пристигнали и лекарски екипи от болница „Св. Марина”-Варна и болницата в Стара Загора. На всички пострадали е оказана медицинска помощ и с оглед на конкретното им състояние е преценявано дали да бъдат хоспитализирани или не. Министър Атанасова изрази благодарност на гражданите, които са заявили желание да дарят кръв, но такава необходимост не е възникнала тъй като с полета от София са били доставени достатъчни количества кръв и кръвна плазма.             
         Всичките 32-ма души, които бяха настанени, които от вчера бяха настанени в болници в Бургас, вече са напуснали територията на Република България на борда на правителствен самолет и са отпътували за Израел, съобщи министър Десислава Атанасова. Това е станало възможно тъй като са били с по-леки травми. Само един пострадалите е бил в по-сериозно състояние, но лекарите са преценили, че той също може да отпътува. Сред отпътувалите пътници са и две бременни жени, хоспитализирани с травми на крайниците, но без опасност за тяхното здраве или за здравето на бебетата им. На брифинга беше съобщено също, че по-рано днес от бургаската болница е изписана и последната пациентка, постъпила след инцидента. Тя е българка и е работила в туроператорската компания. 
        В момента в болници в София са настанени трима души– двама от тях са в "Пирогов", а един е във ВМА, съобщи министър Атанасова. Пациентът в „Пирогов” е с 55% изгаряния по тялото и множество травматични наранявания, счупен таз и подбедрица. Той е със стабилни жизнени показатели, доколкото състоянието му позволява. В реанимацията на "Пирогов" е настанена и една жена, която е с тежка черепно-мозъчна травма и с мозъчен оток. Тя е с опасност за живота, но лекарите на този етап оценяват състоянието й като стабилно.
Във ВМА е приета жена с тежка политравма – разкъсване на черен дроб и диафрагма. Преди преместването й в столицата, й е била направена операция в МБАЛ-Бургас. В момента тя също е с опасност за живота, но състоянието й е стабилно. 
       Като много адекватна оцени министър Атанасова цялостната организация и действия на медицинските екипи. Екипите на Спешна медицинска помощ са пристигнали на мястото на инцидента на десетата минута след подаването на сигнал на тел. 112. Сигналът е бил подаден в 17,27 ч. Минута по-късно - в 17,28 ч. към летището се отправят 4 линейки от ЦСМП - Бургас. В 17,29 ч. към летището тръгват още 5 линейки на филиали на спешна помощ в региона - една от Поморие, две от Несебър, една от Айтос и една от Карнобат. 
        Десет минути след тръгването им - в 17,38 ч. първите 4 линейки от гр. Бургас са на мястото на инцидента, а на всеки 2 минути пристигат и останалите пет линейки. Освен 9-те линейки на филиалите на спешна помощ, на летището са пристигнали и още три – на летищния комплекс, на "Лукойл" и на частна болница.  
         „Моята оценка за работата на всички екипи е - изключително висока професионална квалификация”, заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Сподели в: