Върни се горе

    „България може да се изправи срещу най-страшната диагноза – диагнозата рак и всички ние заедно можем да го направим“. Това каза вчера вечерта министърът на здравеопазването Десислава Атанасова на Благотворителния концерт „Заедно срещу рака на маточната шийка. Избери живот“, който се проведе под патронажа на председателя на 41-то Народно събрание Цецка Цачева. Здравният министър отбеляза, че страната ни може да предотврати разпространението на рака на шийката на матката и припомни, че за 2012 и 2013 г. държавата е отделила по 2 млн. лв. за превенция на заболяването чрез ваксинация на 12-годишните момичета. „Това са нашите деца и трябва да положим всички усилия да ги предпазим, защото те са бъдещето на България“, каза министър Атанасова и потвърди, че като министър подкрепя твърдо тази кауза. 
    Официални гости на Благотворителния концерт бяха председателят на 41-то Народно събрание Цецка Цачева, председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова, директорът на НЗОК д-р Пламен Цеков, кметът на София Йорданка Фандъкова, депутати и представители на съсловни лекарски и пациентски организации. Всички те се обявиха в подкрепа на активните мерки за борба срещу рака на маточната шийка чрез редовни профилактични гинекологични прегледи и ваксинация. Подкрепата си за каузата изразиха и гост-музикантите на концерта Графа, Били Хлапето и Михаела Филева, Любо, Орлин, Део, Лео, Поли Генова, ОГИ 23, Мариана Попова, Печенката, Дивна и Рафи.  
    Концертът „Заедно срещу рака на маточната шийка. Избери живот“ се проведе в рамките на кампанията по отбелязването на Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка. България се включи в инициативата за шести пореден път. Организатори са Комисията по здравеопазване на 41-то Народно събрание, Министерство на здравеопазването, НЗОК и Столична община. Партньори на събитието са съсловни и пациентски организации, представители на неправителствения и частния сектор. 
    Медийният партньор Българска национална телевизия ще излъчи концерта на 10 февруари по БНТ 2 от 21.05 и на 16 февруари по БНТ Свят от 21.35 часа.  

    През настоящата година фокусът на инициативите около отбелязването на Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка е поставен върху повишаване информираността на обществото и по-конкретно – на родителите на 12-годишните момичета. Това произтича от факта, че ваксинацията е доброволна и зависи от преценката на родителите.   
    През 2012 г. Министерският съвет прие  Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, с което  България стана 24-та държава в Европа, която осигурява публични средства за първична профилактика на рака на маточната шийка за 12-годишните момичета. Основните дейности на Програмата са насочени към провеждане на широка информационна кампания за значимостта на рака на маточната шийка и възможностите за първична профилактика чрез имунизация, осигуряване на безплатни ваксини за основната целева група (12-годишните), идентифициране, консултиране и обхващане с имунизация срещу HPV на подлежащите от основната целева група. 
   От старта на Националната програма до 31.12.2012 г. са имунизирани с първи прием 4 578 момичета от основната целева група (за 2012 подлежащите 12-годишни момичета са 32 842, което прави 13,9 % обхват). С втори прием на ваксината обхванатите момичета са 1 372. 
    За повишаване нивото на информираност сред целевите групи и общопрактикуващите лекаrи като изпълнители на имунизациите,  от стартирането на Програмата през м. октомври 2012 г. до момента в 28-те области на страната са проведени над 600 срещи с родители, семейни лекари и други медицински специалисти. Предоставени са различни информационни материали, в т.ч. над 41 000 брошури за родители. В тях се съдържа информация за начините на заразяване с онкогенни типове човешки папилома вируси, методи за профилактика на заболяването. В рамките на информационните дейности във всички региони са разпространени над 9 000 бр. DVD с кратък филм за пубертета, сексуално предаваните инфекции като акцентът е поставен върху методите за предпазване и профилактика.

Сподели в: