Върни се горе

С тържество пред Паметника на медицинските чинове пред ВМА днес беше отбелязан Националният ден на спасението – 15 август. Присъстваха представители на ръководствата на лечебни заведения от столицата, на Министерството на здравеопазването, на БЛС, обществени организации.

В паметен адрес от името на министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев, прочетен от зам.-министъра на здравеопазването д-р Валерий Митрев, се посочва, че на този ден с дълбока почит и признание отбелязваме една нова дата в съвременния ни календар,   посветена на подвига и саможертвата на хората - служители на дълга.

„Като министър на здравеопазването и български лекар, не мога да не отбележа саможертвата на нашия колега, д-р Стефан Черкезов от гр. Велико Търново, чийто подвиг през 1963 г. даде повод за учредяването на  Национален ден на спасението. Нека не забравяме техния пример,техния подвиг. Да не забравяме, че ние, хората, заклели се да служим на здравето на хората - сме спасители. И това е нашият дълг. Дълбок поклон пред паметта на хората, направили най-трудния възможен  избор и прекрачили в безсмъртието” – се подчертава в паметния адрес на министър Нанев.

Националният ден на спасението е учреден през 2005 г. С него се отдава почит на лекари, медицински сестри, полицейски чинове, огнеборци, минни, водни и планински спасители, които в изпълнение на  дълга не са пожалили най-ценното-своя живот.

 

Сподели в: