Върни се горе

    Аз съм поела ангажимент и колкото е необходимо като финансиране, ще бъде осигурено, за да можем да спасим жената и детето. Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова във Варна. Днес тя посети УМБАЛ „Св. Марина”, за да се срещне с лекуващите екипи и да се запознае на място със състоянието на 27-годишната Станислава Христова. За спасяването на болната родилка и нейното бебе досега са използвани консумативи за близо 36 хиляди лева и аз съм разрешила финансирането до пълното оздравяване на младата жена, уточни здравният министър. Пациентката е стабилизирана и контактна, има добри жизнени показатели, но и в следващите 2-3 дни състоянието и остава критично, поради което е на постоянен мониторинг. Министър Атанасова изказа специална благодарност към всички екипи, които са се включили в лечението на младата жена.             
    „Пропуснати са години при въвеждането на медицинския стандарт за ендоваскуларно лечение на мозъчно-съдови заболявания”, заяви министър Атанасова. Около два месеца ще са необходими на медицинските специалисти и национални консултанти, за да бъде изработен той. След утвърждаването на стандарта НЗОК може да предприеме стъпки за възможно финансиране на лечението. „Не само липсата на медицински стандарт, но и липсата на обучени лекари е проблем за пациентите, които се нуждаят от подобно лечение. По тази причина медицинските университети и акредитираните бази трябва да започнат да обучават такива специалисти, заяви здравният министър. 
            
    Във връзка с предложенията за промени в Закона за здравното осигуряване министър Атанасова уточни, че когато някой придобива движимо или недвижимо имущество ще се изисква удостоверение от Националната агенцията по приходите, че е здравноосигурено. „Правителството търси механизми как да осигури максимално повече средства за здравеопазването. Когато всички подходят като граждани, които имат не само права, но и задължения и си плащат здравните осигуровки редовно, тогава и за хората, които имат нужда от такова лечение ще има достатъчно средства и няма да е необходимо министърът да се намесва, коментира Десислава Атанасова.

Сподели в: