Върни се горе

„Да популяризираме огромното значение на донорството и трансплантацията, за да получат българските граждани, чакащи за трансплантация, втори шанс за живот, е наша обща цел. Част от това усилие е и ежегодната инициатива на Военномедицинска академия да бъде почетена паметта на донорите, дарили живот на тежкоболни пациенти, трансплантирани в лечебното заведение“, това посочи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев в рамките на събитието, организирано по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи.

Тази година се навършват 15 години от първата трансплантация, реализирана във Военномедицинска академияЗа това време трансплантолозите на ВМА са извършили общо 85 животоспасяващи операции, като през последната година трансплантирани са петима пациенти.

„Сравнително скромен резултат за годината, особено след пандемията, когато имаше още по-голямо забавяне, но това не свали нашия ентусиазъм, напротив. От тази година ВМА вече има 24-часово дежурство за целия период на годината, т.е. когато и да има ситуация, ние можем да отговорим. За съжаление, ние останахме един от последните центрове за трансплантация. Добрата новина е, че ВМА е на прага на сключване на договор и лицензиране като център за бъбречни трансплантации. Радостни сме, че можем да дадем този принос в обществото“, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Министър Меджидиев подчерта, че работата по Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията 2019 г. – 2023 г., която Министерството на здравеопазването изпълнява, продължава, включително и в посока повишаване на обществената осведоменост чрез надграждане на информационната кампания „Да! За живот“.

„Донорството е безвъзмезден акт на даряване. Един човек, изпаднал в мозъчна смърт, може да спаси 8 човешки живота чрез органно донорство. Важно е да говорим за донорството, за да могат нуждаещите се от трансплантация български граждани да получат шанс за живот“, каза още здравният министър.

Сподели в: