Върни се горе

Въздействието върху държавите членки от вълната на новите варианти на Sars-CoV-2 обсъдиха здравните министри на ЕС днес, 1 март, по време на Неформален Съвет по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (част „Здравеопазване“) /EPSCO.

„Кризата с COVID-19 продължава да бъде изпитание за националните здравни системи, икономики и общества. Координацията на европейско равнище трябва да се фокусира върху въпросите, за чието решаване Европейският съюз би бил по-ефективен спрямо отделните държави членки. Дискусията е възможност за подобряване на координацията, при пълно зачитане на националните компетенции. Необходима е гъвкавост на държавите членки, за да се приемат мерки, съобразени с националните особености“, посочи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

От фундаментално значение при продължаващите усилия на Европейската комисия и държавите членки е навременното предоставяне на ваксини срещу COVID-19. България поетапно прилага Националния план за ваксиниране и все повече граждани изразяват желание да бъдат имунизирани. През последните десет дни в страната са ваксинирани 120 324 души. „Основното предизвикателство обаче е да направим ваксините достъпни за всички: както на национално ниво, така и в световен мащаб. За съжаление, липсата на предсказуемост и промените в графика за доставки от производителите подронват усилията за прилагане на нашия План за ваксиниране. Разчитаме на подкрепата от Комисията за това, производителите да се придържат към своите ангажименти, както правим всички ние“, заяви проф. Ангелов.

Българският здравен министър приветства усилията на Европейската комисия за създаване на механизъм на ЕС за споделяне на ваксини. „Би било полезно за държавите членки, ако Европейската комисия координира процесите на сключване на споразумения, както беше направено с предварителните споразумения за покупка (APA). Това е от особено значение предвид клаузите на договорите и необходимостта от координация с производителите. Необходима е и яснота, когато става въпрос за дарения или за препродажба“, посочи проф. Костадин Ангелов и информира колегите си, че България е взела политическото решение да проучи възможностите за бъдещо предоставяне на ваксини срещу COVID-19 на страните от Западните Балкани и Източното партньорство.

По отношение на мутациите и тестването министър Ангелов отбеляза,  че страната ни е успяла да оптимизира своя капацитет, и благодари за подкрепата на Европейската комисия и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Сподели в: