Върни се горе

За второто тримесечие на годината от април до юни България получава 3,5 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. От тях дозите за април са 324 090, за май 1,55 млн., а за юни 1,645 млн. Общо за второто тримесечие на годината страната ни разполага с 5,450 млн. дози ваксини срещу COVID-19. Това ще позволи постигането на колективен имунитет, като се има предвид и броят на преболедувалите, в три сценария. „Първият сценарий е оптимистичен – постигане на колективен имунитет в края на месец юни. Реалистичен – постигане на колективен имунитет в края на месец юли и песимистичен сценарий – постигане на колективен имунитет в края на месец август. Кой сценарий ще бъде реализиран зависи от имунизационната политика и кампания на следващото правителство“. Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Следващата седмица Министерството на здравеопазването ще даде насоки за прилагането на оксфордската ваксина и поставянето на втората доза от нея, след като в МЗ постъпят становищата на експертните съвети.  Проф. Ангелов припомни, че на заседание на здравните министри на ЕС страната ни е настояла за общоевропейско решение по този въпрос. От регулаторна гледна точка съотношението полза-риск остава положително, което означава, че ваксината може да се прилага. Продължават обаче анализите на Европейската агенция по лекарствата спрямо всяка от одобрените за приложение ваксини срещу коронавирусната инфекция. Това съобщи директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов.

14-дневната заболяемост в страната за изминалите две седмици е 570 на 100 хил. души. По този показател България е на единадесето място в ЕС и на четвърто на Балканския полуостров. През последните две седмици смъртността е 24 на 100 хил. души, като страната ни се нарежда на второ място както в ЕС, така и на Балканския полуостров. В сравнение с предходния период заболяемостта у нас е намаляла с близо 100 на 100 хил. души.

Тенденцията за намаляване на хоспитализациите е трайна, което се вижда и от заетостта на леглата за консервативно и интензивно лечение на пациенти с COVID-19 – 67%. Броят на потвърдените случаи за последните седем дни е с близо три хиляди души по-малко от броя на излекуваните.

 

Сподели в: