Върни се горе

 

„20 нови оборудвани линейки днес тръгват за центровете за спешна медицинска помощ в страната. Те са част от Големия инвестиционен проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ", по който ще бъдат доставени 400 линейки, като до момента те са 260. Остава да бъдат предадени на центровете за спешна помощ още 140, от които 42 са високопроходими и поръчката за тях върви в момента“. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той връчи ключовете на 20 нови оборудвани спешни автомобила на центровете за спешна помощ в София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич и Търговище.

Големият инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ е на стойност 163 897 815,62 лв. и се реализира на територията на цялата страна, като освен закупуването на 400 санитарни автомобили, са предвидени строителство, реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ (спешните отделения в 34 лечебни заведения за болнична помощ, 27 Центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 170 филиали и 6 изнесени екипа). Отделна дейност по проекта предвижда модернизирането на всички помещения в структурите на спешната помощ с нова медицинска апаратура, както оборудване и обзавеждане.

„В голяма част от районите са сключени договори за строителството, за авторския надзор, за строителния надзор. Предстои започването на строежите. Надявахме се, че до края на тази година ще можем да започнем, но сега разбирам, че в една от фирмите голяма част от служителите са болни, но мисля, че до края на годината ще направим всичко възможно, за да започнем строителството по този голям проект“, допълни министър Ангелов.

Нови оборудвани линейки днес получиха:

 

- ЦСМП-София - за нуждите на:

∙         ФСМП-Нови Искър - 1 брой линейка тип B;

∙         ФСМП-Ботунец - 1 брой линейка тип B;

∙         ФСМП-Своге - 1 брой линейка тип B;

∙         ФСМП-Ботевград - 1 брой линейка тип B;

∙         ФСМП-Етрополе - 1 брой линейка тип B;

∙         ФСМП-Правец - 1 брой линейка тип B;

∙         ФСМП-Елин Пелин - 1 брой линейка тип B;

∙         ФСМП-София град - 1 брой линейка тип С;

∙         ФСМП-Самоков - 1 брой линейка тип С;

∙         ФСМП-Пирдоп - 1 брой линейка тип С;

 

- ЦСМП-Пловдив - за нуждите на:

∙         ФСМП-Калояново - 1 брой линейка тип B;

∙         ФСМП- Стамболийски - 1 брой линейка тип B;

∙         ФСМП- Карлово - 1 брой линейка тип B;

∙         ФСМП-Пловдив - 1 брой линейка тип C;

 

  -ЦСМП-Бургас - за нуждите на :

∙         ФСМП-Царево - 1 брой линейка тип B;

∙         ФСМП-Карнобат - 1 брой линейка тип B;

∙         ФСМП-Бургас - 1 брой линейка тип  C;

 

-ЦСМП-Варна- за нуждите на ФСМП-Варна - 1 брой линейка тип В;

 

-ЦСМП-Добрич- за нуждите на ФСМП-Тервел - 1 брой линейка тип В;

 

-ЦСМП-Търговище - за нуждите на ФСМП-Търговище - 1 брой линейка тип C;

 

В отговор на журналистически въпрос дали бързите антигенни тестове ще бъдат приравнени на PCR тестовете предвид променената дефиниция за случай на Европейския център, проф. Ангелов обясни, че в момента мнението на експертите, които работят по въпроса, клони в тази посока.

„Няма категорично становище все още на европейско ниво, което да приравнява антигенните тестове с PCR тестовете. Има препоръка, която показва, че в големи колективи могат да се използват за скрининг и съответно да се потвърждават с PCR тест. Аз ще слушам изцяло експертите. Ако те кажат, че това е добре, антигенните тестове ще бъдат приравнени“, заяви министърът на здравеопазването.

Сподели в: