Върни се горе

За последните две седмици в област Ловеч имаме повишаване на случаите и областта вече попада в оранжевия код, т.е. премината е заболяемостта от 60.0 на 100 хил. души. Ситуацията е контролирана. Има достатъчно свободни легла във всички общини както за консервативно, така и за интензивно лечение. Предстои легла за неусложнени пациенти с коронавирусна инфекция да бъдат обособени и в частната болница в Ловеч. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в Ловеч.

По-рано днес министърът присъства на заседание на Областния кризисен щаб, в рамките на което бяха обсъдени данни за разпространението на COVID-19. На територията на областта могат да бъдат разкрити общо 278 легла за консервативно лечение. Към момента хоспитализираните пациенти в неусложнено състояние са 34, няма настанени в интензивни структури, посочи проф. Ангелов.

От началото на пандемията до сега общият брой на случаите на коронавирусна инфекция в областта е 174, а излекуваните са 80. Към 20 октомври с доказан COVID-19 са общо 11 медицински служители, от които 4-ма лекари, 3 медицински сестри, 2-ма санитари и 2 друг персонал. Активните случаи са 4 (2 медицински сестри и 2 друг персонал).

„Продължаваме с активния контрол по спазването на мерките на всички обществени места и на местата, където има струпване на много хора. Областният щаб и компетентните институции са създали необходимата организация, така че нямаме притеснения за ситуацията в Ловеч“, посочи проф. Ангелов.

На журналистически въпрос относно носенето на маски на открито здравният министър обясни, че е провел заседание с Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести. „Обсъдихме ползите, както и какви ще бъдат резултатите за обществото. Очакваме заболяемостта да намалее с до 30%, ако всички спазваме мерките. Предвиждаме носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открито да бъде въведено от четвъртък. Основната ни цел е да намалим броя на заболелите, за да може по-малко от тях да постъпват в лечебни заведения, а по този начин да намалим броя на смъртните случаи на пациенти с COVID-19. С тази мярка пазим и нашите медици. Трябва да го направим, за да има кой да ни лекува“, беше категоричен проф. Ангелов.

Пред медиите министърът посочи, че от четвъртък карантината на контактните лица ще бъде намалена на 10 дни.

 

 

 

Сподели в: