Върни се горе

„Направената от мен проверка по аптеките установи, че няма недостиг на медикаменти на национално ниво. Има временна липса на някои хранителни добавки, които се използват за профилактика и за увеличаване на имунитета. Така че, още веднъж моля хората да не се презапасяват с медикаменти. Това е абсолютно ненужно. Имаме достатъчно количества. В момента хората ги води някакъв тип притеснение и по-скоро паника, което не е полезно в този момент“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, след като провери създадената организация за разпространение в аптечната мрежа на допълнителни количества нискомолекулярни хепарини и антибиотици.

В някои градове все още не са доставени допълнителните количества нискомолекулярен хепарин, но до края на утрешния ден във всички аптеки, които са посочени в списъка на интернет страниците на Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеоапзването, ще бъдат доставени.

В отговор на журналистически въпрос относно съобщението на прокуратурата, че трябва да се направят специални проверки за евентуален недостиг, министър Ангелов отговори, че този ход е свързан с възможността на някои фирми, които ще бъдат проверени за реекспорт на тези лекарства от територията на страната. Това ще бъде проверено, тъй като тези медикаменти са търсени не само в България, а и в чужбина. България е част от Европейския съюз и изнасянето на медикаменти от България към страни от ЕС не е реекспорт, това е търговия в обхвата на ЕС, така че не става въпрос за заявяване на реекспорт, допълни той. 

По повод новата заповед за часовите коридори, през които в хранителните магазини и в аптеките ще могат да пазаруват само лица на и над 65 години, министърът на здравеопазването обясни, че идеята на тази мярка е да се получи максимален медицински резултат, но и да не се създава голям дискомфорт на хората.

„Смятам, че часовете, които сме сложили, за да пазаруват спокойно хората на и над 65 години в хранителните магазини и аптеките, са най-добрите за тях, но те могат да ги посещават по всяко време“, поясни министър Ангелов.

Сподели в: