Върни се горе

„Започваме съвместни проверки в системата на здравеопазването относно ефективното и законосъобразното разходване на публичните средства, предназначени за лечението на българските граждани. За първи път се правят такива мащабни проверки“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на съвместен брифинг с министъра на вътрешните работи Валентин Радев и главния прокурор на Р България Сотир Цацаров.

Министър Ананиев подчерта, че такива проверки ще има във всички сфери, които се финансират от  НЗОК – лекарства, болници и извънболнична помощ. „Съвместните проверки ще се превърнат в системен подход за всички болници, без изключение, открито, при определени процедури и правила“, поясни още здравният министър, като целта е да се повиши ефективността на разходването на публичните средства и да се спрат много порочни практики, които ощетяват българските пациенти.

„В последно време получихме много сигнали за нерегламентирано използване на средства в здравеопазването и заради това започнахме още по-активно да се вглеждаме във всички нелоялни практики и няма да се откажем да доведем тези проверки докрай“, увери вътрешният министър Валентин Радев.

Главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че вече са проверени 195 лечебни заведения, на чиято територия се осъществява съвместна дейност с друго лечебно заведение за болнична помощ и допълни: „Моделът „болница в болницата“ трябва да бъде прекратен“.

Министърът на здравеопазването разпореди от днес в срок до две седмици  - 20. 12. 2017 г. да се направят проверки на територията на всички 28 области, в над 30 лечебни заведения, сключили над 200 договора за съвместна дейност с друго лечебно заведение. "Целта не е да закриваме болници или отделения, а да ги преструктурираме, така че да работят ефективно", обясни министър Ананиев. Проверките ще се реализират от съвместни екипи на МЗ и НЗОК, а ръководител на екипите ще е одитор от Изпълнителна агенция „Медицински одит”.

В лечебните заведения, на чиято територия се установят финансови нарушения, ще се инициират и последващи проверки от АДФИ, стана ясно още от думите на здравния министър.

Сподели в: