Върни се горе

Министърът на здравеопазването ще предложи два алтернативни модела за бъдещето на здравеопазването в България. „Ще ги поставя на публично обсъждане с всички парламентарни и извънпарламентарни политически сили, с всички съсловни, пациентски и научни организации, с ресорните комисии към парламента, с обществеността. Надявам се заедно да отчетем плюсовете и минусите и да изберем модел, след чието влизане в Народното събрание да не започват тепърва дебати, а да сме убедени, че избраният модел ще работи за хората“. Това заяви министър Кирил Ананиев по време на парламентарно изслушване за Националната здравна карта. „Всички сме единодушни, че настоящият здравноосигурителен модел не може да продължава да се прилага в бъдеще. Има нужда от промяна на модела“, допълни здравният министър.

Новият модел трябва да гарантира по-добро здравеопазване за българските граждани, а не просто оптимизиране и ефективно използване на разходите, стана ясно от думите на здравния министър.

Кирил Ананиев обясни, че съществена роля в модела ще има Националната здравна информационна система (НЗИС). „Когато нашият екип влезе в министерството, проектът за НЗИС беше замразен. Мога да ви уверя, че ние го вдигнахме на крака и реализацията му е в ход. Усилията ни са насочени към това до средата на следващата година да имаме електронно здравеопазване и НЗИС“, подчерта още министър Ананиев. В момента МЗ работи по електронния търг за лекарствените продукти, както и по проекта за модернизиране на спешната помощ. Предвидено е всички тези проекти да бъдат инструменти в новия здравноосигурителен модел.

В днешното си заседание народните представители решиха в срок до 30 септември министърът на здравеопазването да представи за обсъждане в Комисията по здравеопазване към Народното събрание концепция за развитие на здравното осигуряване и за секторни реформи в системата на здравеопазването с конкретни цели и срокове за изпълнението им. Концепцията трябва да бъде представена след проведено широко обществено обсъждане с всички заинтересовани страни, резултатите от обсъждането ѝ също трябва да бъдат предоставени на ресорната парламентарна комисия.

Сподели в: