Върни се горе

Детайлен финансов анализ на състоянието на лечебните заведения с над 50 % държавно участие и на техния мениджмънт ще бъде основата, на която здравният министър Кирил Ананиев ще представи конкретна програма за преструктуриране и оздравяване на болниците в затруднено финансово положение. Това стана ясно от отговор на министъра по време на днешния парламентарен контрол.

Министър Ананиев посочи, че действащият в момента здравноосигурителен модел е в определена степен изчерпан и трябва да се работи за неговото ревизиране. Подходът на настоящия екип на МЗ ще бъде комплексен – така че да бъдат отчетени всички предимства и недостатъци в работата на системата, при условията на засилен контрол от страна на НЗОК, Министерството на здравеопазването и всички негови структури.

Министърът беше категоричен, че при необходимост е готов да поиска съдействието на специализираните служби, за да бъдат разследвани съмнения за престъпления и злоупотреби в системата на здравеопазването.

Вече се работи по отменени нормативни актове, които имат ключово значение за функционирането на болничния сектор, посочи още здравният министър.

Сподели в: