Върни се горе

„Днес пред вас поемем ангажимента, че в рамките на няколко месеца ще разработя нов модел за функциониране, управление и финансиране на медицинската помощ“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред депутати в Народното събрание. Той подчерта, че независимо от ежегодното увеличение на парите за здраве, българският гражданин не е доволен от качеството на медицинското обслужване. „Нашето здравеопазване е болно. То се нуждае от лечение, само че толкова много години никой не написа рецептата за това лечение“, посочи министърът. От думите му стана ясно, че моделът, който екипът на Министерството на здравеопазването ще предложи има за цел да замени сега съществуващия и неефективен механизъм на работа на системата.

Здравният министър увери, че след като бъде готов с предложенията си, ще инициира широко обсъждане с всички заинтересовани страни – експерти в правителството, комисии в Народното събрание, съсловни, браншови и синдикални организации, асоциации и сдружения в сектор здравеопазване. След публичния дебат ще бъдат изготвени и съответните законодателни предложения, като очакванията са те да бъдат приети до есенната сесия на парламента и да заработят от 1 януари 2019 г. Има и вариант промените да влязат в сила от април 2019 г., с подписването на Националния рамков договор за 2019-та година.

Кирил Ананиев беше категоричен, че съществуващият от 1999 г. модел на финансиране е напълно изчерпан и не може да бъде възстановен с палиативни мерки.

Народните представители приеха предложението на ПП „ГЕРБ“ министърът на здравеопазването в срок до 1 месец да представи пред здравна комисия методика за финансирането на общинските болници. В тримесечен срок министър Ананиев има за задача да представи в ресорната комисия и концепция за развитие и оздравяване на общинските лечебни заведения.

Сподели в: