Върни се горе

„Публикуваме на сайта на МЗ отново Правилника за устройството и организацията на работата на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи. До 23 април ще предоставим на национално представителните организации на хората с увреждания сравнителен анализ между сега действащата Наредба за медицинската експертиза и предложенията за промяна на МЗ“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с представители на национално представителните организации на хората с увреждания.

След това МЗ ще публикува и самата Наредба за обществено обсъждане. Всички граждани ще имат на разположение 30 дни да направят своите предложения. В рамките на общественото обсъждане ще се работи по окончателната ревизия на текстовете, като ще се отразят получените становища.

Министър Ананиев окачестви срещата като сериозна крачка към постигането на консенсус, удовлетворяващ всички страни. Той посочи, че единствен спорен момент остава медицинската експертиза при лица с множество тежки заболявания, но уточни, че са набелязани варианти.

Вицепремиерът Валери Симеонов изрази задоволството си от възстановяването на диалога и от единомислието по отношение преустановяването на злоупотребите в системата на медицинската експертиза.

„Постигнахме съгласие с вицепремиера Симеонов и министър Ананиев, че трябва да се обърне специално внимание, за да не бъдат ощетявани хората и да не отиват в по-ниски групи, защото знаете има много тежки увреждания, които не могат да бъдат диагностицирани само на едно общо заболяване“.  Това посочи изпълнителният директор на Центъра за психологически изследвания и представител на организациите на хората с увреждания Адриана Стоименова.

Сподели в: