Върни се горе

В Световния ден за борба с туберкулозата 24 март Министерството на здравеопазването обяви нивото на заболяемост у нас и мерките за намаляването й. Тази година Световният ден се провежда под мотото "Обединени да спрем туберкулозата", а 29 специализирани лечебни заведения в цялата страна организираха безплатни прегледи.

Над 26 000 души от уязвими групи са преминали скрининг за риска от туберкулоза през 2016 година“, каза вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев.

Според зам.-министъра д-р Галин Каменов, благодарение на професионализма и опита в лечението на туберкулоза у нас  заболяемостта сред населението е под средното за Европейския регион.

„Сред скринираните са над 6 500 лишени от свобода, над 5 500 употребяващи наркотици, бежанци, мигранти, деца на улицата и над 14 000 лица представители на ромска общност“, каза д-р Тонка Върлева, директор на програми, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Тенденцията за намаляване на заболяемостта от туберкулоза в България се наблюдава за осма поредна година - от 39,1 човека на 100 000 души население през 2006 г. до 21,3 човека на 100 000 души население през 2016 г.

По данни на Националния регистър по туберкулоза процентът на успешно излекуваните пациенти се увеличава от 80% през 2007 г. до 85% при пациенти, започнали лечение през 2014 г.“, посочи заместник-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов, като уточни: „Имаме трайна положителна тенденция и, забележете, говорим за излекувани, вече здрави пациенти“.

 

Миналата година у нас са регистрирани 164 деца с туберкулоза. Запазва се тенденция броят на мъжете да е над два пъти по-голям от броя на жените. Над 74% от регистрираните пациенти са с туберкулоза на белия дроб. Над 66% от тях отделят туберкулозни бацили и крият риск за околните контактни лица.

Намаляването на разпространението на заболяването се дължи на „Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България”, както и на Програмите, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Последните две години действието на тези програми беше спряно от предишното ръководство на МЗ. На 22 март 2017 г. Националните програми стартираха отново и в дейностите им активно участват специализираните лечебни заведения и неправителствените организации, работещи с уязвимите групи. 

От бюджета на Министерство на здравеопазването се осигуряват средства за противотуберкулозни лекарства, лекарства за химиопрофилактика, ваксини, диагностикуми и консумативи за микробиологичните лаборатории и субсидии за лечебните заведения за лечение на туберкулоза.

 

С финансовата подкрепа на Глобалния фонд и Световната здравна организация през последните 8 години беше осигурено лечението на 235 пациенти с мултирезистентна туберкулоза (MDR-TB) в специализираната болница в Габрово, където бе изграден специално оборудван сектор за тях, съобразен изцяло с мерките за контрол на инфекцията.

През 2016 г. със средства от Глобалния фонд са закупени и раздадени ваучери за храна на пациенти с MDR-TB през целия период на лечение, както и на пациенти с туберкулоза в продължителна фаза от рисковите групи и на пациенти с латентна туберкулозна инфекция от рисковите групи на стойност 143 820 лв.

Независимо от тенденцията за намаляване на заболяемостта, все още има региони в  България, в които тя е над средната за страната: Видин – 38,4; Габрово – 36,8; Враца – 36,6; София област – 31,2; Перник – 28,7; Сливен – 26,7; Бургас – 25,4; Ямбол – 23,4; Монтана – 23,3 (брой заболели на 100 000 души население).

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, независимо от техния здравноосигурителен статус. Заболяването е лечимо, стига да бъде открито навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти. Важно условие е и пациентите да се придържат стриктно към лечението, което е продължително - от 6 месеца до 1 година.

 

Актуални данни за заболяемостта от туберкулоза в страните от Европейския регион на СЗО ще откриете тук:

http://www.euro.who.int/en/media-centre/sections/press-releases/2017/tbhiv-co-infections-up-40-across-europe-over-the-last-five-years ;

http://www.euro.who.int/en/media-centre/sections/press-releases/2017/tbhiv-co-infections-up-40-across-europe-over-the-last-five-years/fact-sheet-tuberculosis-in-the-who-european-region-2017

Сподели в: