Върни се горе

    Министърът на здравеопазването ще създаде в най-кратки срокове работна група за предприемане на конкретни стъпки за подобряване на медицинските грижи за пациентите с муковисцидоза. Този ангажимент пое заместник-министърът на здравеопазването проф. Чавдар Славов на среща с представители на Асоциация „Муковисцидоза“ - България. В работната група ще бъдат включени признати лекари, експерти от МЗ и представители на асоциацията. 
     Работната група ще има за цел да предложи конкретни предложения за промени в съществуващата нормативна база, чрез които да се гарантират комплексни грижи за пациентите с муковисцидоза. В рамките на работната група ще бъдат обсъдени възможностите за въвеждането на задължителен неонатален скрининг, давността на ТЕЛК-решенията при тези пациенти и осигуряването на по-голямо финансиране за лечението им. Освен това задача на работната група ще бъде да излезе с предложения за включването на заложеното в европейския стандарт по „Муковисцидоза“ в съществуващите у нас медицински стандарти по специалности. 
     „Министерството на здравеопазването е отворено към всички предложения, които ще помогнат за по-добрите здравни грижи за пациентите с муковисцидоза“, каза заместник-министър Чавдар Славов. Той припомни, че още в началото на мандата си министър Таня Андреева е поела ангажимент за изграждането на център за комплексни грижи на тези пациенти на територията на УМБАЛ „Александровска“ и добави, че вече са предприети конкретни стъпки в тази насока.

Сподели в: