Върни се горе

Министерство на здравеопазването подготвя пакет за продължително лечение и палиативни грижи. Това стана ясно по време на среща между министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев, зам. здравният министър д-р Валерий Митрев, зам.социалният министър Красимир Попов и кметове на общини за финансирането на хосписите у нас.

Пакетът трябва да бъде готов до края на годината и да осигури възможност за финансиране на заведенията за долекуване и на хосписите. Той ще бъде и основен инструмент за извършване на преструктурирането на болничната помощ у нас, каза д-р Митрев. Желанието на МЗ е пакетът да влезе в сила още през следващата година. Това обаче ще зависи от бюджета, който Министерство на финансите ще определи за здравеопазване.

Финансирането на хосписите трябва да бъде приоритет не само на МЗ, но и на местната власт и на Министерството на труда и социалната политика, каза д-р Божидар Нанев. Той създаде междуведомствена група, която до месец да даде конкретни предложения как може да се осигури финансирането на хосписите у нас. Сред обсъжданите идеи са общините да се грижат за капиталовите разходи, а МТСП и МЗ за текущите. В момента разходите за издръжката на един човек в хопсис на месец са между 900-1000 лева, казаха представителите на общините. Работната група ще обсъди и нуждата от законодателни промени в статута на хосписите. В момента изискванията към тях са завишени, защото се третират като заведения за долекуване. Предложенията за промени ще се направят в Закона за лечебните заведения и Закона за социално подпомагане.

 

Сподели в: