Върни се горе

С мотото „Ако не аз – кой, ако не сега – кога?“ МЗ призовава българските граждани да се откажат от тютюнопушенето поне за един ден

    Министерството на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции ще отбележат на 15 ноември, четвъртък, Международния ден без тютюнопушене с редица прояви в цялата страна срещу вредния порок и за стимулиране на българите за отказване от него. По традиция денят се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. Тази година инициативата се провежда под надслов: „Ако не аз – кой, ако не сега – кога?“. Настоящето мото на кампанията напълно подкрепя въведената през юни 2012 година в нашата страна пълна забрана за тютюнопушене в закрити и някои открити обществени места. 
    Министерството на здравеопазването призовава всеки пушач да си зададе на този ден въпроса на кампанията и да сложи началото на една своя кампания за отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, здравето на своите близки и приятели, които като пасивни пушачи, присъстващи в обкръжението на активния пушач, увреждат в не по-малка степен и своето здраве. 
    Инициативите по повод Международния ден без тютюнопушене тази година започнаха още в началото на месец ноември. Регионалните здравни инспекции организират спортни прояви, дискусии и разпространение на информационни материали за вредата от тютюнопушенето сред деца от детските градини, ученици, учители, родители, лекари, медицински сестри и фелдшери, журналисти, трудови колективи, представители на общини, хора с ментални увреждания и психични заболявания, представители на различни етноси и възрасти. 
    Целта на провежданата във всички области на страната кампания е пушачите да се опитат да откажат поне за един ден цигарите, като спестените пари могат да се използват за пожелано от тях подпомагане на нуждаещи се деца и ученици, да бъдат дарени за лечение на болно дете, за боядисване на спортна площадка и т.н.

Сподели в: