Върни се горе

Министерството на здравеопазването и Националният център по обществено здраве и анализи ще проведат НАЦИОНАЛНО ПРОУЧВАНЕ НА ФАКТОРИТЕ НА РИСКА ЗА ЗДРАВЕТО. Проучването се провежда в изпълнение на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г.

Целта на проучването е събиране на надеждна информация за разпространението на основните рискови фактори (тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, ниска физическа активност, нездравословно хранене), които са причина за развитие на хроничните незаразни болести: сърдечно-съдови заболявания, злокачествени новообразувания, хронични белодробни болести, диабет и др.

Проучването включва:

  • анкетиране на деца, като за възрастовите групи 1-6 г. и 7-9 г., анкетите ще бъдат попълвани от родителите. Децата и учениците ще бъдат посетени в техните ЦДГ/ОДЗ и училища и ще бъдат измерени антропометричните показатели – ръст и тегло, а при децата на възраст 10-19 г. и артериално (кръвно) налягане. Измерванията ще бъдат извършени от специалисти от регионалната здравна инспекция (РЗИ), намираща се на територията на съответната област.

Периодът на провеждане на проучването при децата е от 07.10 до 29.11.2014 г.; - анкетиране на лица над 20-годишна възраст, чрез попълване на анкетни карти, както и измерване на ръст, тегло и артериално налягане. В проучването са включени лица, подбрани на случаен принцип. Данните за лицата са предоставени от Националния статистически институт. Анкетирането и измерванията ще бъдат извършени от специалисти от РЗИ, намираща се на територията на съответната област. Служителите от РЗИ ще се легитимират чрез представяне на Служебна карта, която съдържа: номер на служебната карта, име на лицето, което ползва правата на държавен здравен инспектор от РЗИ, длъжност, ЕГН, подпис на директор на РЗИ и печат. Формата и графичния дизайн на служебната карта са съгласно Приложение № 1 на Наредба № 36 за условията и реда за упражняване на държавен здравен контрол (обн., ДВ. бр. 63 от 07.08.2009 г.).

Периодът на проучването при населението над 20-годишна възраст ще бъде от 07.10 до 15.12.2014 г.
Информацията, която се събира чрез Националното проучване е поверителна. Данните получени по време на проучването ще се съхраняват под номер, без да е известно името на анкетираното лице. Името, което се свързва със съответния номер ще се съхранява на различно място и ще е известно единствено на ръководителите на проучването.

Сподели в: