Върни се горе

Под егидата на министъра на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова във Военномедицинска академия, София, се проведе Кръгла маса по проблемите на инвазивната кардиология. Във форума участваха зам.-министърът на здравеопазването проф. Иван Миланов, директорът на НЗОК д-р Нели Нешева, директорът на Изпълнителната агенция „Медицински одит” (ИАМО) доц. Златица Петрова, националните консултанти по инвазивна кардиология, по кардиохирургия и по кардиология доц. Божидар Финков, проф. Генчо Начев и доц. Нина Гочева.
           На кръглата маса бяха обявени резултатите от извършените в болничната мрежа проверки от ИАМО през месеците април, май и юни тази година, които   обхващат периода от 2009 г. досега. Бяха представени също резултатите от проверките на НЗОК, становищата на външните консултанти по инвазивна кардиология, участвали в проверките, както и становища на Ръководството на европейските дружества по кардиология.
           В дискусиите по темата свои констатации изложиха директори на болници със структури по инвазивна кардиология, водещи лекари-специалисти, представители на научните дружества по съответните специалности.  
           Наблюдава се преминаване към инвазивни процедури, въпреки че може да се разчита и на традиционните методи, изтъкна по време на срещата проф. Иван Миланов. Според него методът на инвазивната кардиология е много важен, но в България се наблюдава широко отваряне на вратата и ако един пациент има болка в гърдите, му се извършва интервенция. Възможно е да се помисли за ревизия на стандарта по кардиология и на клиничните пътеки, съобщи още проф. Миланов. 
           Доц. Златица Петрова обобщи, че за последните три години инвазивните процедури са увеличени с 40 %. Проверени са клиниките по инвазивна кардиология на 20 лечебни заведения. Все още продължава проверката в болница "Света Екатерина" в София, започнала е проверка и в болница "Лозенец", а по-късно предстои одит и в "Пирогов". Резултатите досега сочат, че отделенията по инвазивна кардиология отговарят на изискванията по стандарта по кардиология. Осигурен е 24-часов непрекъснат режим на работа, но в звената за инвазивна кардиология няма утвърдени програми за контрол и подобряване на качеството. Част от изводите сочат, че има и немотивирани индикации за хоспитализация, висок процент на негативни ангиографии и липсваща обективна оценка на риска при голяма част от пациентите, хоспитализирани по спешност. Средната натовареност на клиниките по инвазивна кардиология е от 3 до 23 пациента дневно. Някои от пациентите са преминали 4-5 пъти през инвазивни процедури по клинични пътеки. При плановите операции се приемат пациенти, без да се изчерпани диагностичните възможности за инвазивни изследвания в извънболничната помощ.
           Обявените на Кръглата маса резултати от проверки на НЗОК за периода януари - май т.г. показват, че 26 698 пациенти са преминали по клинични пътеки за инвазивна кардиология. За тях са заплатени със средства от обществения ресурс на Касата  56  617  330 лв. За същия период на 2009 г. броят на преминалите пациенти е 19 226 пациенти или със 7472 по-малко като са изразходвани 41 565 128 лв. 

Сподели в: