Върни се горе

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков и Главният държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев инспектираха работата на звеното за граничен здравен контрол на Терминал 2 на летище „София” във връзка с готовността за работа при извънредна ситуация в случай на свински грипен вирус.   
Пред представители на медиите бяха демонстрирани монтираните две инфрачервени термовизионни камери за термичен скрининг в залата за пристигащи пътници. Звеното за здравен контрол разполага с изолатор и разработена стандартна оперативна процедура за реакция при възникване на случаи на опасни заразни заболявания. В случай, че бъдат установени пътници с повишена телесна температура, те ще се приканват в специално помещение, където им се снема т. нар. епидемиологична анамнеза. При съмнения за заболяване пътниците ще бъдат насочвани към Инфекциозната болница в София, поясни д-р Тенев. В ход е процедура за купуване на допълнителни термовизионни камери, които ще бъдат монтирани на Терминал 1 на летище София и на аерогарите във Варна, Бургас и Пловдив. В най-кратки срокове България ще получи тестове от Европейския съюз, чрез които ще се изследват хората с подозрение за свински грип, заяви д-р Цеков.  
Звеното за граничен здравен контрол е част от Столична РИОКОЗ и осигурява 24-часов контрол върху пристигащите пътници. След получаване на първите съобщения за възникнали случаи на заболявания в Мексико, Министерството на здравеопазването организира спешно монтаж на допълнителна инфрачервена термовизионна камера за осъществяване на ефективен термичен скрининг на пътникопотока. 
Като част от мерките на Министерството на здравеопазването срещу свинския грип, пристигащите пътници на летище „София” вече получават брошури с указания за предпазване от заразата.  


 

 

 

 


Сподели в: