Върни се горе

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

            Във връзка с информация, разпространена от информационната агенция „Новости” за установени 12 случая на грип от щама А (H1N1) при деца от Русия, пребивавали в детски лагер в страната, Министерство на здравеопазването дава следната информация:

            Разпространението на новия грипен щам А (H1N1) в света и в частност в Европа е вече повсеместно. Към днешна дата в Европа са регистрирани  46 301 случая на заболяването, като реалната бройка е значително по-голяма, тъй като повечето страни, вкл. България вече не изследват контактни лица и такива с характерна клинична картина. Широко е разпространението в страни с развит туризъм като Испания – 1538 случая, Италия – 1800, Великобритания – 13 095, Германия – 16 116. Подобна е картината и на Балканите – по официални данни към днешна дата са регистрирани 1839  случая в Гърция, 305 в Румъния, 297 в Кипър и др.

С регистрираните до момента 66 случая, страната ни е в групата на все още най-слабо засегнатите страни в Европа. Доколкото в страната бе установен внос и вътрешно разпространение на вируса още през м. юни,  може да се допусне осъществяване на заразяване и на чужди граждани, пребивавали у нас. За сигурно установяване на това обаче е необходима точна информация за мястото и времето на техния престой в страната. Това ще позволи да се извърши необходимото епидемиологично проучване и евентуално лабораторно изследване за потвърждаване на случаите. За съжаление до момента в Министерство на здравеопазването не е постъпвала официална информация от руските санитарни власти (Роспотребнадзор) – директно или чрез специализирани международни организации, касаещи посочените случаи.

Министерство на здравеопазването потвърждава готовността си за организиране на проучване на случаи на предаване на това и други заразни заболявания в страната в случаи че разполага с необходимата за това изчерпателна информация.

В условия на започнала грипна пандемия и на установено вътрешно разпространение на вируса във всички европейски страни, единствените ефективни противоепидемични мерки са насочени към ранна диагностика и навременно лечение на случаите. Мерки за ограничаване на вноса чрез граничен контрол, ограничаване на пътуванията, профилактични изследвания и др. са изчерпали своята роля.

           

Сподели в: