Върни се горе

„Oт следващия месец Министерство на здравеопазването ще поеме таксата на специализантите по медицина от 180 лв. за преценените като дефицитни специалности.“ Това съобщи министър Москов по време на кръгла маса с участието на млади медици, като допълни, че ще се търсят варианти, след внимателен финансов анализ да се намерят подобни решения и за останалите специалности.

„Значително е намаляла бройката на подадените документи на български лекари, желаещи да работят в чужбина. Дали това е трайна тенденция, ще стане ясно тепърва, но засега звучи обнадеждаващо. За тази година повече от 130 лечебни заведения са обявили 729 места за млади специализанти, 297 от тях вече са заети“, коментира министър Москов и призова медиите и болниците активно да популяризират възможността младите лекари да специализират.

Министър Москов отбеляза с червена точка, като успешно изпълнена задачата в правителствената програма, да се помогне на младите лекари да станат пълноценна част от медицинските екипи и да трупат своята практика със самочувствие и срещу заплащане, като коментира, че в програмaта има записани още следващи стъпки и пред екипът му стои задачата да се справи и с тях.

 

Сподели в: