Върни се горе

Министерство на здравеопазването е партньор на събитието „Деня на Екс-пушача”, което се отбелязва в цяла Европа на 30-ти октомври 2015 г. Инициативата е част от европейската кампания „Екс-пушачите са неудържими”.

Кампанията на Европейската комисия има за цел да мотивира младите хора на възраст между 25 и 34 години да направят първа крачка към живот без цигарен дим, използвайки позитивни послания и предлагайки безплатна помощ за отказване на цигарите чрез iCoach - безплатен онлайн инструмент за отказване на цигарите. До момента близо 400 000 мъже и жени от цяла Европа активно са потърсили подкрепа в борбата си с цигарите чрез iCoach (www.exsmokers.eu).

През месец Ноември всяка година се отбелязва Международният ден без тютюнопушене. По традиция денят се чества всеки трети четвъртък на месец ноември. Целта на този ден е всеки пушач да положи началото на своя отказ от тютюнопушенето в името на собственото си здраве. Тази година инициативата се провежда под мотото  „ЕКС пушач БГ”.

В цялата страна събитията ще стартират на 30 октомври, „Деня на Екс-пушача” и ще продължат до 19 ноември. Международния ден без тютюнопушене.

Проявите ще бъдат насочени към активни пушачи с цел популяризиране на услугите в Кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето - консултиране за повишаване на мотивацията за спиране на тютюнопушенето; спирометрично измерване на активните и пасивни пушачи с апарат; определяне на степен на никотинова зависимост с тест на Фагерстрьом и използване на iCoach безплатен онлайн инструмент за отказване на цигарите.

Повече информация по темата може да намерите на електронната страница на всяка регионална здравна инспекция в страната.

 

Сподели в: