Върни се горе

    Всяка година на 31 май в цял свят се отбелязва Световния ден без тютюн. Идеята на инициативата е да се акцентира върху опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия и за насърчаване на ефективни политики за намаляване на въздействието от употребата на тютюн. СЗО обявява Световния ден без тютюн през 1988 г., като през 2013 г. година мотото е „Забрана за рекламиране на тютюневи изделия, промоция и спонсорство”.
    Според статистики на Световната организация, тютюнопушенето всяка година води до смъртта на около 6 милиона жители на планетата, както и на около 600 хиляди души-непушачи, потърпевши от вредното в въздействие на цигарения дим. Черната статистика за Европейския съюз сочи, че годишно в резултат на тютюнопушенето умират над 500 000 души. Смята се, че 25 на сто от всички смъртни случаи, причинени от рак и 15 на сто от всички смъртни случаи в ЕС, имат връзка с тютюнопушенето. Тютюнопушенето е най-разпространеният рисков фактор за повече от 25 заболявания, които биха могли да бъдат предотвратени.
     В съответствие с всеобхватната политика за контрол на тютюнопушенето на СЗО и Европейския съюз, от 1 юни 2012 г. в България е забранено тютюнопушенето в закритите обществени места, включително обществения транспорт и в закрити работни помещения. Нарушителите на този закон се наказват с глоба от 50 до 100 лева, а при повторно нарушение - от 100 до 300 лева. За юридически лица санкциите са от 500 до 1 500 лева, а при повторно нарушение
    През целия месец май МЗ и Регионалните здравни инспекции в страната с различни инициативи отбелязват Световния ден без тютюн. По места се организират кампании, дискусии, дебати, викторини, безплатни измервания на нивото на въглероден оксид в издишан въздух, чрез изпращане на послания по интернет на принципа „Предай нататък!”. В хода на кампанията се провеждат състезания, ролеви игри, конкурси, викторини, изложби за картини и колажи.
 
    На 31 май Министерство на здравеопазването, съвместно с неправителствени организации ще реализира следните дейности:
 
    На 31 май, от 10.00 ч. в Столичната библиотека на пл. „Славейков” ще се състои Кръгла маса, на която ще се чуят мненията на различни ведомства, фирми неправителствени организации, които имат отношение към рекламирането, промоцията и спонсорството на тютюневите изделия.
    Също на 31 май от 14.00 ч. до 17.00 ч. пред Народния театър „Иван Вазов” ще се извършва измерване на различни показатели за състоянието на белия дроб като витален капацитет, еластичност, количество въглероден оксид в издишан въздух, наличие на карбоксихемоглобин в кръвта и др. Гражданите ще могат да намерят информация и да получат практически съвети за програми и начини за отказ от тютюнопушене, които се практикуват от специалисти у нас. 
    По повод 31 май – Световен ден без тютюн е организиран концерт “Експлозия за десет ръце и четири пиана”. Той е от 19.00 ч. в зала “България”. Входът е свободен.

Сподели в: