Върни се горе

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето“ е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора. Целта му е превенцията на поведенческите и рискови за здравето фактори, свързани с нeздравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.

Инициативата е на Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите, Регионалния офис на Световната здравна организация в България и Българския младежки Червен кръст.

Конкурсът започва на 20 февруари 2021 г. и ще продължи до 15 ноември 2021 г., като се провежда в три възрастови категории: 1 - 4 клас; 5 - 7 клас и 8 - 12 клас. Право на участие имат паралелки или випуски от ученици от 1-и до 12-и клас от цялата страна. В проектите могат да участват учители на една или повече паралелки, независимо дали са от един и същи випуск.

Конкурсът ще протече в две фази:

Първа фаза: от 20 февруари до 10 април участниците трябва да подготвят и изпратят до Министерството на здравеопазването своите проекти в областта на превенцията на хроничните незаразни болести.

Втора фаза: от 15 април до 15 ноември 2021 г. протича реализацията на проектите и отчитането на извършената дейност.

Експертна комисия, съставена от представители на Министерството на здравеопазването и на институциите и организации – партньори на МЗ в инициативата, ще извърши класирането на участниците до 20 ноември т.г. Резултатите ще бъдат публикувани на интернет-страниците на партньорите. Официалното награждаване на победителите ще се проведе през месец декември 2021 г.

Всяко от министерствата - партньори в инициативата, номинира и осигурява предметни награди на 12-те най-добри проекта: 9 проекта, класирани за първо, второ и трето място (по 3 във всяка възрастова категория 1 - 4 клас, 5 - 8 клас и 9 - 12 клас) и 3 проекта, класирани за поощрителни награди – по една награда за всяка възрастова категория.

Министерството на здравеопазването, Регионалният офис на СЗО и Българският младежки Червен кръст осигуряват по една предметна награда в категория „Специални постижения в областта на опазването на общественото здраве“.

Пълна информация за регламента на конкурса – условия за кандидатстване, изисквания към съдържанието на проектите, критерии за оценка, етапи на оценяване и награди за победителите, може да намерите в прикачените файлове.

Както всяка година, така и през 2021 г. регионалните здравни инспекции, регионалните инспекторати по образование и регионалните инспекции по околна среда и води са в готовност да окажат съдействие на участниците.

Формуляр за участие I фаза
DOC файл, 272,0 KB, качен на 16.02.2021

doc document

Формуляр за участие II фаза
DOC файл, 211,5 KB, качен на 16.02.2021

doc document

Регламент
PDF файл, 694,5 KB, качен на 16.02.2021

pdf document
Сподели в: