Върни се горе

Твърдението, че „държавата убива деца“ е силно осъдително по причината, че държавата,  в лицето на това правителство и това министерство, полага максимални грижи за децата. Подобен тип публични изказвания са израз на притеснение, те са опит за рекет на държавна институция. Те показват страх от това, че в един момент се опитваме да погледнем какво се върши и как се върши. Това е страхът от прозрачността. Тогава идват обвиненията, и то безпочвени.

За 2014 г. бюджетът на Фонда е 6 млн. и 230 хил. лв. общо, за 2015 г. – 12 млн. лв. бюджет – т.е. два пъти повече. Това е чиновническото отношение на държавата! По този начин ли убиваме, като се мъчим да намерим финанси, за да се лекуват децата там където трябва и когато трябва?

Защо действително има известно забавяне при изплащането на средства към лечебни заведения в България и чужбина? Причината е чиновническа немърливост, но не на екипа на министерството, а на тези, които трябва да направят нещата изрядни, поради това, че по време на проверка са изискани протоколи от заседанията на Обществения съвет, които се явяват разходен документ. Документите са изискани през октомври, а едва днес, след напомнителни писма, тези протоколи като верифициращ разходен документ бяха предадени в МЗ. Оттук- нататък няма никакви проблеми да се преведат парите.

Какво още направихме?

От 1 януари 2015 г. са премахнати лимитите за трансплантации. Преди това, знаете какво беше, определено ниво на пари, другите се събират през кампании, в които и Вие участвахте.

От 1 август коригирахме парите за плащания на костно-мозъчни трансплантации в България – двойно се увеличиха парите, така че да може колегите, които работят в костно-мозъчната хематология да бъдат спокойни.

От 1септември Правителството и държавата осигуриха 2 млн. лв. до края на годината по Програма „Майчино и детско здравеопазване“.

И в заключение:

Когато се разпределя такъв ресурс и то публичен – т.е. ресурс, дошъл от нашите данъци, ние внимаваме как се харчат парите. Искаме да контролираме как се харчат. И то не защото искаме да спестим пари, виждате, че сме ги удвоили, а за да може тези пари, които, ако правилно се разходват, да бъдат предоставени на друг човек, на друго дете, което има нужда от лечение. Това е причината да искаме контрол, както и причината да искаме пълна прозрачност, особено когато се касае до разпределение на средства за дечица.

При планираните 12 млн. лв. бюджет на Фонда за тази година – до момента  са изхарчени за лечение и командировъчни на родители 8, 5 млн. лв., предстоят разплащанията на още 2, 9 млн. лв. Същевременно прогнозата на Фонда е, че до края на годината ще ни трябват общо 12, 5 млн. лв. Това означава половин милион лева повече от предвиденото. В момента финансовата дирекция преструктурира бюджета на министерството, така че тези пари да бъдат намерени. Няма да има неудовлетворено искане.

/Зам. министър Б. Пенков, на брифинг в МЗ/

 

Сподели в: