Върни се горе

На пресконференция в Министерство на здравеопазването бяха обявени победителите в конкурса "Проектът на нашия клас - живот без тютюн 2”. Конкурсът се провежда за поредна година по инициатива на Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието, младежта и науката и кампанията на Европейската комисия „HELP – за живот без тютюн” и има за цел да популяризира непримиримостта към тютюнопушенето, като мотивира учениците от 1-ви до 12. клас да отхвърлят цигарите от живота си.

Конкурсът е традиционен и протича в две фази. Учениците бяха разделени в три възрастови групи - от 1 до 4 клас, от 5 до 8 клас и от 9 до 12 клас.  Съгласно регламента наградите във всяка  категория са парични - 1300 лв. за първо място, 900 лв. за второ място и 500 лв. за трето място.

            В класирането 1-4 клас първото място спечелиха учениците от 3 А клас в СОУ "Христо Ботев" от село Горна Малина,област София, второ място - децата от 3-ти и 4-ти Б клас на Помощно училище "Петко Рачев Славейков", гр. Плевен. Трето място е за 2 Б клас от СОУ Св. Климент Охридски" в Добрич.

От 5 до 8 клас първо място печели 8 Б клас от Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм "Акад. Неделчо Неделчев,", Сливен, второ място - за 5 А клас от ОУ „Васил Левски" във Враца и трето място за 6 А клас от ОУ "Стефан Караджа" от Добрич.

В третата възрастова група първата награда беше спечелена от учениците от 11 Б клас на СОУ "Христо Смирненски" в гр. Хисаря, второто място е за 10А клас от СОУ "Любен Каравелов" във Варна и третото - за 11 клас от СОУ "Св. СВ. Кирил и Методий" в град Смядово.

Присъдени бяха и  две специални награди за изпълнени проекти. Големият приз от 3700 лв. отива при учениците от 9 д, 10 б и 11 в класове от Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване, град Плевен, с ръководител г-жа Искра Цекова за проекта: „Усети аромата на живота... без никотин”. С награда от 2000 лв. бяха отличени учениците от І клас на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков”, град Плевен, с класен ръководител г-жа Виолета Дилова и проект: „Със знание и музика в едно ще победим тютюневото зло!”.

Наградите на победителите връчиха д-р Снежана Алтънкова, директор на дирекция „Планиране и управление на общественото здравеопазване” и д-р Тенчо Тенев, главен държавен здравен инспектор.

 

През последните години е налице тенденция за известно намаляване на тютюнопушенето сред най-младите, стана ясно на пресконференцията.
През 2007 г. в България са пушили 40% от учениците във възрастовата група 15 - 16 години. През 1999 г. този процент е бил 50 %, сочат данни от изследване по Европейски училищен проект за алкохол и други наркотици (ESPAD
). При момчетата тютюнопушенето намалява с 12%, а при момичетата - със 7%. При 15 - 16-годишните момичетата пушат повече в сравнение с момчетата - 44% срещу 36%.

Според изследването в рамките на "Глобална мрежа за наблюдение на тютюнопушенето" се отбелязва спад при 13 - 15 годишните, които са пушили в рамките на последния месец. 33,1% от децата в тази възрастова група са пушили през 2002 година като този процент пада на 28,2% през 2008 г. 

Сподели в: