Върни се горе

             Днес, 4 декември, министърът на здравеопазването д-р Петър Москов и д-р Тодор Тодоров, и.д. директор на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ АД, гр. Монтана, подписаха договор за финансиране на проект „Повишаване на качеството на оказаните услуги чрез реновиране и оборудване на отделенията по инфекциозни болести и по акушерство и гинекология при МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ АД, гр. Монтана“. Проектът възлиза на 201 512 лв. – като финансирането е с целеви средства от бюджета на Министерство на здравеопазването. 
              Да се инвестира в майчиното и детско здравеопазване и в контрол над инфекциите, което е гарант за общественото здраве, е политика не просто за днешния ден, а политика за бъдещето, подчерта министър Москов. 
               Инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ е единственото на територията на областите Монтана и Видин. За ремонта му са предвидени 97 740, 95 лв. без ДДС. За родилния сектор на Отделението по АГО ще бъдат отпуснати 78 021, 38 лв. без ДДС. Още 24 950, 00 лв. без ДДС ще бъдат осигурени за болнично оборудване (инвентар). 
              На брифинга в МБАЛ Монтана министър Москов коментира инцидента с нападението над спешен медик от ФСМП – Ботевград. Д-р Москов обяви, че идната седмица започват разговори с Управителния съвет на Сдружението на общините в Р България, като акцент ще бъде предприемането на съвместни действия от страна на представителите на общността в рисковите региони, местната власт и изпълнителната власт. Ще се търсят механизми за гарантиране сигурността на екипите на спешна помощ, за да бъде осигурявана навременна и качествена медицинска помощ. 
             На въпрос ще бъдат ли закривани лечебни заведения в област Монтана министърът обясни, че с цел създаване на Национална здравна карта със задължителен характер, през първото четиримесечие на 2015 г. всички ЛЗ в страната ще бъдат подложени на „основен преглед“. Смисълът на здравната карта е идентификация на спецификите на заболеваемостта в определен регион и на тази база да се определи обемът инфрастуктура, който може да има досег с публични фондове, допълни д-р Москов.  

Сподели в: