Върни се горе

Тази година Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва на 16 май.  От началото на епидемията ХИВ е отнел живота на над 25 милиона  души, близо 33 милиона по света живеят с този вирус. От тях над 5 милиона са на възраст между 15 и 24 години, а над 2 милиона са деца.

По данни на Министерството на здравеопазването към 15 май 2010 г. в България са регистрирани общо 1 160 ХИВ - серопозитивни лица. Броят на новорегистрираните е 51, като 60 % от тях са на възраст от 17 до 29 години. Регистрираните ХИВ – серопозитивни са в  широки възрастови граници - от 17 до 68 години. Лечението на ХИВ-инфекцията у нас е безплатно и се осигурява от Министерство на здравеопазването. На всички нуждаещи своевременно се осигурява антиретровирусна терапия, както и съответния мониторинг на терапията. В разкритите общо 5 сектора за лечение на СПИН в София, Пловдив, Варна, Плевен и Ст. Загора към 1 май 2010 г. се наблюдават общо 565 лица, от които 336 получават антиретровирусна терапия. С помощта на Глобания фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария у нас е създаден 4 месечен резерв от антиретровирусни медикаменти с цел да не се допусне прекъсване на лечението на хора, живеещи с ХИВ/СПИН. Със средства на Програма „Превенция и контро на ХИВ/СПИН” се подпомага дейността на  3 неправителствени организации, които предоставят психо-социална подкрепа за хора, инфектирани с ХИВ, техни близки и партньори.

По повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН в София и още в 9 областни града се организират безплатни изследвания за ХИВ, дискусии с млади хора, засаждане на цветни лехи и запалване на свещички в знак на почит към паметта на жертвите на болестта. Инициативите съвпадат с третия заключитилен етап от Националната АНТИСПИН кампания, която се провежда под мотото”Бъди в час!”. Всеки, който желае, може да се присъедини или да запали свещичка на прозореца на дома си в памет на починалите от СПИН и в знак на съпричастност с този световен проблем на 16 май  /неделя / от 20.00 часа.

На 15 май от 20.00ч. в София, край цветната леха-панделка до хотел „Хилтън” в знак на почит към паметта на починалите от болестта и  съпричастност с хората, живеещи с ХИВ/СПИН ще бъдат запалени свещички.

Сподели в: