Върни се горе

Прогнозите на здравните институции са, че между 1200-2000 пациенти с онкологични заболявания трябва да се обърнат към лекуващите си лекари за насочване към  алтернативен метод за стадиране на заболяването и предписване на подходяща терапия. Всеки лекар ще прецени кое е най-правилното изследване и кое ще бъде най-полезно за планиране на последващото лечение на пациента. Това стана ясно от думите на зам.-министър Бойко Пенков в отговор на журналистически въпрос относно спряната доставка на технециеви генератори. Той обясни, че проблемът с доставките е липсата на участник в обявената на 21.12.2018 г. обществена поръчка. „Впоследствие разбрахме, че има някакъв проблем –  трябваше да ни бъдат издължени още 17 генератора, които Министерството не получи“. Още миналата седмица е проведена среща с членове на Експертния съвет по нуклеарна медицина и образна диагностика, за да бъдат обсъдени възможните алтернативи за пациентите и да се вземе такова решение, което в най-голяма степен да гарантира правилното стадиране на злокачествените заболявания и навременното назначаване на адекватно лечение.

На въпрос относно Специализираната болница за лечение на детски болести „Проф. Д-р Иван Митев" д-р Бойко Пенков подчерта, че на следващото заседание на Надзорния съвет на НЗОК ще направи предложение лимитите за лечебното заведение да отпаднат. „Надявам се другите членове на Надзора да ме подкрепят. Ние се борим през цялото време приоритет да бъде майчиното и детско здравеопазване и доказателство в тази посока ще бъде ако детската болница няма лимити за дейностите – всяко дете, което стъпи в болницата, да бъде обработено и да получи своето лечение“, посочи зам.-здравният министър.

Относно искането на педиатрите за смяна на статута на лечебното заведение по чл. 5 от ЗЛЗ, зам.-министър Пенков обясни, че процедурата по закриване на търговско дружество е трудна и отнема години. „Затова е най-добре, когато решим част от проблемите на колегите, те да изчакат спокойно да преминат към новата детска болница, която трябва да бъде готова до 2 години, и която ще бъде с такъв статут“, допълни още Пенков. По-рано днес, в сутрешния блок на Нова телевизия, зам.-министърът припомни практики с ликвидацията на лечебни заведения, която продължава между 3 и 30 години.

Относно правилата за разходоефективност на терапиите д-р Бойко Пенков посочи, че не става въпрос за изписване на по-евтини лекарства, а за разумно разходване на публични средства. Той поясни, че ще се сравнява дали ефектът от дадена терапия е добър, един и същ или по-добър и с какви средства е постигнат, като коментира: „Има фаркамо-терапевтични ръководства, в които са описани лекарствата, които са на първа линия. Ако има нов продукт, който има претенциите да се включи като лекарство на първа линия, тогава с него ще сравним съществуващата терапия, която е препоръчана от специалисти от цял свят да се използва като първа линия лечение“.

Сподели в: