Върни се горе

2 167 души в цялата страна са се изследвали и научили своя ХИВ статус от старта на Националната лятна АНТИСПИН кампания на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Здравната инициатива, започнала на 1 август,  цели да подкрепи безрисковото сексуално поведение, да насърчи безплатното и анонимно консултиране и тестване за ХИВ/СПИН и не на последно място - да изрази съпричастност към хората, живеещи с ХИВ инфекция. 
 
      Най-много консултирани и тествани за ХИВ има в областите Варна (727 души), Бургас (399 души), Пловдив (251 души), Добрич (180 души), Благоевград (159 души) и Кюстендил (124 души).
 
      Лятната АНТИСПИН кампания се осъществява в 21 области на страната. Поради засиления интерес към услугата доброволно, безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН, екипи на неправителствената организация „Здраве и бъдеще” ще извършват бързи тестове в мобилен медицински кабинет и в град София на всеки, който пожелае да провери актуалния си ХИВ статус. Мобилният кабинет ще бъде разположен в близост до езерото „Ариана” в Борисовата градина в столицата от 19.00- 22.30 часа всеки вторник и четвъртък в периода от 13 август до 26 септември 2013 г. 

     По време на кампанията работят всички 17 мобилни медицински кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ, като се покриват региони с по-голям туристически поток или по-оживени места като курортите по южното и северното Черноморие, алеи към плажове, градски площади, молове, басейни, увеселителни и градски паркове и др.

      Консултация по въпросите на ХИВ/СПИН може да се осъществи целогодишно и във всички 19 Кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС), разкрити на територията на страната. Три от КАБКИС са с разширени функции и предлагат прегледи и изследвания както за ХИВ, така и за други сексуално предавани инфекции. Това са КАБКИС - Пазарджик, КАБКИС-Студентски град в София и КАБКИС към сдружение „Здраве без граници” в София, в които всеки може да получи безплатна консултация и диагностика на сексуално предавани инфекции.
 
     Повече информация можете да получите от прикачения файл „График на мобилните кабинети за ХИВ –август 2013”. 
Сподели в: