Върни се горе

АНТИСПИН инициативата на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” продължава. От началото на кампанията на 4 август броят на преминалите безплатен тест и консултация и узнали своя ХИВ статус са общо 3 324 лица в цялата страна.  

 

Най-много желаещи да се тестват за ХИВ има в областите Варна (754 души), Бургас (297 души), Стара Загора (213 души), Русе (192 души), София (178 души), Благоевград (158 души) и Кърджали (157 души). В останалите региони броят на изследваните за ХИВ лица е под 150 души. Любопитен факт е, че най-младият изследвал се е на 17 години, а най-възрастният е на 64 годишни.

 

Цялата информация за АНТИСПИН кампанията е вече и на уеб карта, която узказва къде и кога можем да се консултираме и изследваме за ХИВ/СПИН в рамките на лятната здравна инициатива. Уеб картата е публикувана на уебсайта www.aidsprogram.bg и показва къде се намират мобилните медицински кабинети в различните области на страната, както и това кога можем да се изследваме и консултираме напълно безплатно и анонимно в тях.

 

Картата е интерактивна, лесна за използване, като организаторите на кампанията се надяват тя да улесни значително желаещите да се изследват, като същевременно информира и привлече нови желаещи.

 

Лятната АНТИСПИН кампания се провежда за 11-та поредна година и обединява усилията на 50 неправителствени организации, които изпълняват дейности по превенция на ХИВ сред групи в риск със средства на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, медицински екипи в 17 мобилни кабинети, 19-те Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС), 28-те Регионални здравни инспекции (РЗИ), големите и някои по-малки общини.

 

Столичната АНТИСПИН кампания стартира по-късно, на 19 август. Тя се провежда в партньорство със Столична община и два търговски центъра на бул. „Стамболийски” и бул. „Цариградско шосе”.

 

Най-активните неправителствени организации, участници в здравно-превантивната инициатива, са Сдружение „Здраве без граници” в София, Сдружение „Знание” в Ловеч, фондация „Областен ромски съюз”- Бургас, Сдружение “Доза обич” – Бургас, областните БМЧК, Асоциация „Здраве и бъдеще”, Сдружение „Свят без граници” – Стара Загора.

 

Над 30 000 души са се изследвали досега в подобни летни компании, сочат данни на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. Инициативите за тестване за ХИВ по оживени места в цялата страна целят да фокусират общественото внимание към отговорното сексуално поведение, употребата на презервативи и значимостта на това всеки да узнае навреме своя ХИВ статус като грижа за собственото здраве и това на партньора.

 

Преди началото на лятната кампания са осигурени бързи тестове за ХИВ диагностика и презервативи.  Кампанията продължава до 20 септември под надслов „Животът е безценен! – превенция на ХИВ/СПИН и подкрепа за хората, живеещи с ХИВ”.

 

Подробна информация за разположението на мобилните медицински кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ в цялата страна можете да получите на сайта на Програмата www.aidsprogram.bg.

Сподели в: