Върни се горе

Изнесените от представителите на браншови сдружения и асоциации данни не отговарят на истината и въвеждат в заблуждение обществеността по отношение на разработваните от МЗ нормативни актове – и в частност проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 2011 г. за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения.

Сред основните ангажименти на Министерството на здравеопазването (МЗ) е определянето на изискванията за здравословно хранене на децата, като целта е изграждането на навици още в ранна възраст и израстване и развитие на здраво и работоспособно поколение.

В тази връзка още в началните текстовете на проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 2011 г. е посочено, че в детските заведения се използват храни, които отговарят на изискванията за качество и безопасност, съгласно Закона за храните и подзаконовите нормативни актове по неговото прилагане, както и че храните се придружават с документи, доказващи тяхната безопасност, съгласно действащото законодателство. Ясно е формулирано и че храните трябва да са произведени в съответствие с национални стандарти или стандарти, разработени от браншови организации и одобрени от компетентния орган.

Обект на наредбите на МЗ за здравословно хранене са: съставът на храните по отношение на основни хранителни и биологично активни вещества; режимът на хранене и правилното разпределение на енергийното съдържание за отделните приеми на храна; хранителният набор или видовете храни, които се препоръчват за съответната възрастова група; разрешените видове храни и тези, които не са подходящи за подрастващи; осигуряването на разнообразие на всички видове храни; количествата на отделните групи храни, необходими за постигане на здравословно хранене.

Относно специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици - към момента действаща е Наредба № 8 от 2018 г. на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).  В цитираната наредба е посочено изискването всички храни, предлагани на децата и учениците да са произведени по БДС или браншови стандарти.

Браншовите стандарти се разработват от експерти на МЗХГ, Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) и представители на производителите на храни. Стандартите се одобряват от министъра на земеделието, храните и горите и касаят качеството на храните. Те се контролират от БАБХ. Министерството на здравеопазването и органите на държавния здравен контрол (РЗИ) не контролират прилагането им.

В допълнение обръщаме внимание, че българските държавни стандарти (БДС), съгласно действащото законодателство, се изготвят от Технически комитети към Българския институт по стандартизация (БИС).

Сподели в: