Върни се горе

Народното събрание днес беше домакин на кръгла маса „Детското здравеопазване-основен приоритет на държавата”. Откривайки форума, д-р Ива Станкова, член на Комисията по здравеопазване, подчерта, че темата е винаги актуална, защото всяко  дете очаква обич, подкрепа, спокойствие и сигурност”. Тя припомни, че от 2000 г. насам се прие Законът за закрила на детето, създаде се Държавната агенция за закрила на детето, прие се Национална стратегия за детето, формира се парламентарен консенсус за децата на България.

Кръглата маса, чийто съорганизатор е Фондация „Фридрих Еберт” се проведе под патронажа на председателя на НС Георги Пирински, в чието приветствие беше подчертано, че здравеопазването е сфера на обществения живот, към която всяко българско семейство е особено чувствително.

„Убеден съм, че грижата за децата не може и не трябва да бъде парцелирана – тя е от обществен и национален интерес и затова е категорично необходим синхронът между институциите – държава, местна власт и неправителствените организации. Грижата за децата няма да има успех, ако усилията ни не са обединени. Необходима е стратегия с ясни цели и начини, по които те да бъдат постигнати и всичко това да бъде финансово осигурено”, заяви министър Евгений Желев на кръглата маса в Народното събрание. Като добър пример за подобно сътрудничество д-р Желев посочи националната програма за редките болести, която беше приета в края на миналата година и вече започна нейното практическо реализиране. В момента България е единствената страна сред членките на ЕС, която има такава програма.

По време на кръглата маса бяха направени конкретни предложения във връзка с имунизационния календар в България и неговото допълване с нови ваксини за деца. Дискутирана тема беше и детското здравеопазване и действащата здравноосигурителна система. На форума бяха обсъдени и възможностите за създаването на национална педиатрична болница, както и изработване „Кодекс на детето”.

 


Сподели в: