Върни се горе

 Министърът на здравеопазването, проф. Анна-Мария Борисова се срещна с ръководството на Конфедерация „Защита на здравето” по повод на здравната реформа.

Проф. Борисова информира представителите на национално представената пациентска организация за крайната цел на реформата и   сроковете, в които тя ще бъде проведена. Обсъдени бяха въпросите с изработването на областните здравни карти и мястото на пациентските представители в процеса на преструктуриране на болничните заведения, спешната помощ и спешните отделения.

По време на срещата бяха разисквани и промените в Закона за здравното осигуряване, насочени към създаване на работещ механизъм за събиране на здравните вноски. Сред другите теми на разговора бяха и въпросите с недостига на направления за специалист, достъпът до специализирана помощ, клиничните изследвания и организацията на клиничните лаборатории, признаването на фелдшерите от закона и тяхното обучение с цел поемане на част от доболничната помощ, промяната в нормативната уредба за ТЕЛК и други законодателни промени.

На срещата ръководството на „Конфедерация защита на здравето” изразиха позицията си, че ръководството на МЗ има силна воля за реформи и желание за сътрудничество с пациентските организации като коректив и връзка с обществото.

Отстоявайки твърдо политиката на отворения диалог с всички заинтересовани институции, представителите на пациентската организация заявиха подкрепата си на ръководството на МЗ за провеждането на здравната реформа при ясни регламенти, представени на обществена дискусия. В същото време КЗЗ категорично подкрепят изготвянето Национална здравна карта, както и на електронна здравна карта на пациента. От организацията настояха за създаване на механизми за спиране източването на НЗОК от болниците. 

Сподели в: