Върни се горе

От днес е възможна регистрацията за участие в третото издание на конкурса на ЕС за здравна журналистика. Неговата цел е да се повиши осведомеността по здравни въпроси, като бъдат отличени най-добрите журналисти в областта на здравеопазването сред 27-те държави-членки. Темата, както и при предишните две издания на конкурса, е кампанията „Европа за пациентите“, в която от тази година се включва и въпросът за фармацевтичните продукти. Победителите ще получат парични награди в размер на 6 000 EUR за първо място, 2 500 EUR за второ място и 1 500 EUR за трето място. Новото тази година е специалната награда от 3 000 EUR, която ще бъде връчена за статия, посветена на опасностите за здравето, свързани с тютюнопушенето.

Досега в конкурса за здравна журналистика са участвали 700 журналисти от целия ЕС, като техните статии отразяват влиянието на проблемите в областта на здравеопазването върху ежедневието на европейците. Комисията е убедена, че тази година ще бъде открит нов журналистически талант, а вниманието ще се насочи към възгледите и опасенията на гражданите и пациентите във връзка със здравеопазването.

Журналистите се приканват да представят статии по една или няколко от темите от кампанията „Европа за пациентите“.

Тази година инициативите на Комисията в областта на фармацевтичните продукти бяха добавени към въпросите от обхвата на конкурса, като те са: трансгранично здравеопазване, редки болести, здравни работници, безопасност на пациентите, донорство и трансплантация на органи, ракови заболявания, ваксинация срещу грип, разумно използване на антибиотици, психично здраве, болест на Алцхаймер и други деменции, както и ваксинации в детска възраст. В центъра на вниманието в статиите трябва да бъде пациентът.

Специална награда ще бъде връчена на най-добрата статия, показваща въздействието на тютюнопушенето върху здравето на хората и вредите от тютюна и никотина.

Правилата

  • Участниците в конкурса трябва да са граждани или жители на една от 27-те държави-членки на ЕС и да са навършили 18 години.
  • Всеки участник може да представи най-много 2 статии, като е възможно и колективно участие, при условие че журналистическият екип не надхвърля 5 души.
  • Всички статии трябва да са на един от официалните езици на ЕС и да са били първоначално публикувани в печатно или електронно издание.
  • Статията не трябва да надвишава 20 000 печатни знака (в това число интервалите).
  • Повече информация за правилата и условията за участие може да бъде намерена на посветения на проявата уебсайт.
Сподели в: