Върни се горе

За последните пет години Министерството на здравеопазването е инвестирало 500 хил. лв. в детското и акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ “Д-р Тота Венкова”, Габрово. 200 хил. лв. са предоставени за закупуване на апаратура за двете отделения. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при откриването на реновираното Педиатрично отделение към многопрофилната болница. От думите му стана ясно, че за строително-монтажните дейности в детското отделение с Постановление на Министерския съвет са отпуснати 300 хил. лв. С други 200 хил. лв. капиталови средства на МЗ са закупени 10 апарата за хемодиализа на пациенти с бъбречна недостатъчност – за отделението по хемодиализа.

„Детското и майчино здравеопазване са приоритет, залегнал в правителствената програма. Затова и усилията ни са насочени не само към прилагането на политики, но и към подобряване на материалната база, имаща отношение към здравето на майките и децата, на територията на всички държавни лечебни заведения“, подчерта министър Ананиев в изказването си. По думите му усилията на екипа на МЗ са насочени към оздравяване на държавните лечебни заведения, така че те да могат да работят в условията на спокойствие, предвидимост, апаратурна и кадрова обезпеченост, като успоредно с това гарантират качествена и навременна медицинска помощ.

„Съвсем скоро ще подпишем новия рамков договор, в който много важно място е отделено за детското здравеопазване. Разработваме и чисто нова Методика за субсидиране на лечебните заведения. Всичко това ми дава основание да твърдя, че в кратки срокове системата на здравеопазването не просто ще бъде стабилизирана, а ще работи така, че да удовлетворява и работещите в здравната система, и пациентите“, посочи още здравният министър.

По повод детското кардиологично отделение в Националната кардиологична болница, пред журналисти Кирил Ананиев заяви, че отделението няма да бъде затваряно и се полагат всички усилия то да работи нормално.

Сподели в: