Върни се горе

„Като член на правителството аз подкрепям неговото решение да няма болница, която да създава специални привилегии, по-особени условия, за лечение на политическата класа и на някои държавни служители, които заемат високи длъжности в държавната администрация.“ Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев от трибуната на Народното събрание при първото гласуване на Законопроекта за изменение на Закона за лечебните заведения.

„Държавата е инвестирала стотици милиони левове за техника, апаратура, материална база и ремонти в болница „Лозенец“ и всичко това трябва да бъде ползвано от целия български народ“, посочи Ананиев.

В изказването си министърът уточни, че по темата с бъдещето на болница „Лозенец“, в контекста на мотивите, заявени от правителството, е проведена сериозна дискусия. Дебати са водени както в Комисията по здравеопазване, с академичното ръководство на Софийския университет, с преподавателите, с работещите в болницата и със студентите, които се обучават в Медицинския факултет на Софийския университет, така и с редица организации, в това число и на пациентите. „Останах с убеждението, че наистина тази болница, имайки предвид нейното историческо развитие, нейния научен потенциал и базите за обучение, трябва да премине като университетска болница към Софийския университет. Търговският характер на лечебното заведение ще  позволи в него да се лекуват граждани от цялата страна, с различен професионален и здравен статус, а това ще даде възможност на студентите да повишат качеството на своето обучение“, беше категоричен Ананиев.

„Ето защо ние се отказваме от мотивите да използваме болница „Лозенец“ като основа за създаване на детска болница и предлагаме тя да стане университетска болница към Софийски университет“. Това уточни министърът, като подчерта, че  между първо и второ четене на законопроекта ще бъдат предложени текстове, които технологично да покажат как болница „Лозенец“ от второстепенен разпоредител с бюджет ще се превърне в търговско дружество, а впоследствие и в университетска болница към СУ „Св. Климент Охридски“.

Кирил Ананиев пое ангажимент условията, правилата и принципите, при които ще действа лечебното заведение да бъдат същите, при които работят  лечебните заведения-държавна собственост, както и да бъде осигурено високо качество на диагностично-лечебната дейност и съвременно обучение на студентите, отговарящо на европейското и световно равнище.

Сподели в: