Върни се горе

„Категорично заявявам, че нямаме проблеми да се разплащаме с нашите европейски партньори по отношение лечението на българските граждани“, посочи здравният министър Кирил Ананиев в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

Министър Ананиев показа докладната записка, с която проф. Камен Плочев предлага проекта на Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. и обясни, че всичко, което управителят на НЗОК е предложил като необходими средства за разплащане към чуждите каси, фигурира в пълен обем в приетия закон за бюджета. Ананиев уточни, че в протоколите от заседанията на Надзорния съвет се виждат дебатите по бюджета, но категорично липсва темата за необходимост от повишаване на средствата, предвидени за погасяване на задълженията към европейски публични фондове: „Няма да намерите едно изречение, в което да има тревога, че не можем да се разплатим с нашите европейски партньори. Проф. Плочев много добре знае защо не е поставен този въпрос“. Кирил Ананиев показа и споразуменията, подписани с Асоциацията на здравните каси в Германия и Австрия – касите, които са най-големи кредитори по отношение лечението на български граждани. Здравният министър уточни, че подписването на подобни споразумения за разсрочено плащане е практика не само за България, но и за всички европейски държави, като беше категоричен, че българската страна коректно плаща своите задължения и няма финансови причини да бъде отказвано лечение на български граждани.

По отношение на оставката на проф. Плочев, министърът заяви: „Познавам законодателството и съм наясно, че нямам право да внеса оставката в парламента, но нямам законова пречка да я поискам, тъй като министърът на здравеопазването провежда политиката в системата. Направих го по един много коректен начин като го поканих, за да проведем честен и професионален разговор по отношение на писмото му до Народното събрание“. Кирил Ананиев посочи, че от встъпването си на поста министър на здравеопазването многократно се е срещал и е провеждал разговори с управителя на НЗОК.

В сутрешния блок на Нова ТВ министър Ананиев отново посочи аргументите си за искането на оставката на управителя на НЗОК, а като основен мотив изтъкна неспазването на процедурата по предлагане на актуализация в бюджета на Здравната каса, като подчерта, че това действие е нарушение на Конституцията. Здравният министър показа писмата, които проф. Плочев е изпратил до него на 02 февруари тази година и това до парламентарно представените политически сили в Народното събрание: „В самото начало двете писма са идентични и те посочват какво е състоянието и какви са задълженията към другите здравни каси. Втората част на двете писма обаче е съвсем различна. В писмото до мен се поставя въпросът, че МЗ трябва да издължи на НЗОК 18 млн. лв. за процедури по формуляра S2 за лечение на български граждани зад граница. В писмото до НС вече се иска актуализация на бюджета на Касата чрез допълнителна субсидия от 140 млн. лв. от държавния бюджет. Това означава актуализация на държавния бюджет. Единственият закон, който не може да влезе директно в Народното събрание, е именно Законът за държавния бюджет“.

271 млн. лв. са общите задължения на България към европейски публични фондове, като за тази година предвидени за изплащане с бюджета на Касата са 70 млн. лв., като в тях са предвидени и разсрочените плащания, коментира министърът. Той подчерта, че миналата година след констатиране на преизпълнението на приходите, на европейските каси извънредно са преведени 2 млн. лв.

Министър Ананиев определи обвиненията за пряка намеса в дейността на Касата от страна на председателя на Надзора и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева като поредно непознаване на Закона за здравното осигуряване. Той подчерта, че в Закона изрично е посочена функцията на Надзорния съвет – да осъществява контрол по оперативната дейност на управителя, на рамковия договор, на НЗОК, дори и на регионалните здравноосигурителни каси. „Решенията в НЗОК се взимат от Надзорния съвет, така че зам.-министър Начева има право да прави това, създавайки ред, дисциплина и професионално отношение между работещите в Касата“.

По време на участието си министърът коментира и предстоящото подписване на новия рамков договор, като от думите му стана ясно, че: „Национален рамков договор, какъвто сме подготвили тази година и който, надявам се, в най-скоро време ще бъде подписан, не е имало. Той е добър както за изпълнителите на медицински дейности, така и за пациентите – създават се условия за по-качествена работа на лекарите и за по-ефективно лечение на българските граждани“.

Сподели в: